Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина иска общо мигрантско решение

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атина настоява за общо европейско решение за мигрантите и е против двустранните споразумения, заяви гръцкият министър по миграцията Никос Панайотопулос. За засилен мигрантски натиск в Егейско море съобщават граничните власти.

На срещата на върха на ЕС днес в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще защити позицията за общо споразумение между всички европейски страни по отношение на мигрантите, съобщават от правителството.

Гърция очаква засилване на мигрантския натиск в резултат на военните действия в Близкия изток. Една страна не може да се справи сама, подчерта министър Панайотопулос.

Атина разкритикува и решението на Германия да въведе полицейска проверка по своите граници, което според гръцката страна е "едностранно премахване на Шенген".

Граничните власти в Егейско море съобщават, че ежедневно пристигат лодки с мигранти. Вчера имаше четири жертви - две майки и децата им.


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Есенна изложба с чуждестранни художници в Кърджали

Десант на художници от чужбина по време на есенната изложба в Керимовата къща, посветена на празника на града - 21 октомври. В експозицията участват 32 картини, в стил живопис, маслени бои, абстракции, графики.  Много цвят и колорит предлагат творците в платната си, между които има и традиционни неща, на есенна тематика, но и по-малко срещани..

обновено на 17.10.24 в 12:55

Скариада и фолклор в Златоград

Етнографски Комплекс Златоград организира “Скариада” с традиционна скара, музика и танци на балканските народи. Директорът на Етнографския комплекс в Златоград Александър Митушев каза, че на 19 октомври Старият град ще е изпълнен с аромата и колорита на традиционната балканска скара - българска, сръбска, турска и гръцка, а гостите ще се насладят..

публикувано на 17.10.24 в 12:15

Главчев: Намален миграционен натиск на българо-турската граница

Към настоящия момент обстановката на българо-турската граница е сравнително спокойна в сравнение с миналогодишната динамика. Миграционният натиск за деветте месеца на 2024 г е със 70% по-нисък, сравнен със същия период на предходната година. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев пред журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на..

публикувано на 17.10.24 в 11:49

Милен Митев с нов мандат в БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР.  Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. 

публикувано на 17.10.24 в 11:42
„Капитан Андреево“

Задържани контрабандни препарати на границата

Митническите служители задържаха 787 опаковки с общо тегло около 700 кг контрабандни препарати за растителна защита при проверка на автобус, влизащ в страната от Турция. На пункта пристига автобус с българска регистрация. В превозното средство, управлявано от български гражданин, пътуват 7 пътници и още двама шофьори на път от Турция за България...

публикувано на 17.10.24 в 10:25

Ще получим съобщение от BG-Alert

Днес (17.10.2024/ четвъртък)  ще бъде проведен отложеният национален тест на системата BG-Alert, информират от МВР. В продължение на половин час – от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на функционирането на всички компоненти на системата. Хората не трябва да се притесняват при днешното тестване на системата BG-Alert. Това обясни пред БНР..

публикувано на 17.10.24 в 08:50
яз. Студен кладенец

Ще преобладава слънчево време

В четвъртък ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България временно силен от север-североизток. Максималните температури в страната ще бъдат от 13° в североизточните до 20° в крайните югозападни райони, в Кърджали - около 15°, Хасково - 17°, Смолян - около 13°. Над Беломорието също ще преобладава слънчево..

публикувано на 17.10.24 в 08:10