Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Балканска скариада 2024“ се провежда в Златоград

2
Снимка: Мехмед Реджеб

"Балканска скариада 2024“ се провежда за 16-ти път в Златоград. Празникът бе открит в 11.00 часа.

В работилниците в Етнографския комплекс оживяха старите занаяти, които пазят жива традицията.

Малките калдъръмени улички се изпълниха с живот, пресъздаващ едно отминало време. А уникалните български народни носии внасят допълнителен колорит на празника.

И понеже е „скариада“ – многобройните туристи, изпълнили родопското градче, ще могат да се насладят на разнообразните вкусове на типичната балканска скара – от Турция, Гърция, Сърбия и разбира се родната – българска скара.

Изобилието от храна ще бъде гарнирано и „храна“ за душата и сетивата.

Гостите ще се насладят и на пъстротата на балканския фолклор.

В празника участват самодейци от НЧ „Просвета“ 1908“ – Златоград, танцов състав „Евридика“ при НЧ „Нов живот 1926“ – Момчилград, Клуб „Хоро“ – Златоград, Бозуки бенд от Гърция.

Специален гост е Етрополският духов оркестър за балканска музика.


По публикацията работи: Галина Кючукова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Димитър Главчев

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, обяви служебният премиер Димитър Главчев.  Той отбеляза, че до 15 ноември се очаква да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще бъде построено лечебното заведение. "Хубавото е, че вчера е бил приет Плана за структура и капацитет на болницата, който включва 400 места..

публикувано на 19.10.24 в 12:42

Задържаха девет души при акция срещу сексуалната експлоатация на деца

Полицията задържа девет души при акция в страната срещу сексуалната експлоатация на деца. Аресту8ваните са на възраст между 35 и 48 години. В хода на разследването е било установено, че използвайки фалшиви самоличности, двама от тях са осъществявали връзки в мрежата с тийнейджъри, представяйки се на години, близки до тяхната възраст...

публикувано на 19.10.24 в 12:36

Международни лектори обучаваха митнически служители за разпознаване на фалшиви стоки

Лектори от Департамента по правосъдие на САЩ и Световна митническа организация обучаваха 80 митнически служители за идентификация на фалшиви стоки.  Семинарът, който се проведе на 10 и 11 октомври в Свиленград, бе под егидата на Международната асоциация за защита на интелектуалната собственост – REACT. В обучението освен митнически служители от..

публикувано на 19.10.24 в 11:32

Църквата почита паметта на Свети Йоан Рилски

На 19 октомври Православната църква почита паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Свети Йоан Рилски е приет за небесен покровител на българския народ и на българските лекари. Денят се нарича още Отчов ден или Денят на отеца. Паметта на Свети Йоан Рилския ще бъде почетена тържествено в Рилския манастир, създаден около мястото, където светецът живеел..

публикувано на 19.10.24 в 08:11

Слънчево време, с максимални температури до 14 градуса

Днес  ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Максималните температури ще са между 11° и 16°, в София -около 14°. По Черноморието ще бъде предимно слънчево, на места в сутрешните часове видимостта ще бъде намалена. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще..

публикувано на 19.10.24 в 08:00

Служители на ДАИ в Хасково са осъдени на пробация за подкупи

Петима служители на Държавната автомобилна администрация (ДАА) в Хасково към 2015 година бяха признати за виновни за подкупи от състав на Окръжния съд в Хасково и осъдени на пробация, съобщава БТА. Спрямо тях ще действат мерки с продължителност от година и половина до шест месеца, които включват "регистрация по настоящ адрес два пъти..

публикувано на 18.10.24 в 17:27

21-ви октомври ще е неучебен ден и без Синя зона

 21 октомври, понеделник,  е обявен за неучебен ден за всички училища на територията на общината по повод Деня на Кърджали – 21 октомври. Това става  със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Кърджали Байрям Байрям Заради празника няма да се заплаща и за Синя зона в града,  отменя платеното почасово паркиране.

публикувано на 18.10.24 в 16:41