Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Елеонора Бошняшка е отличена за професионализма си в церемонията "Лекар на годината"

Снимка: Български лекарски съюз

Д-р Елеонора Бошняшка, специалист по кожни болести в МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" в Кърджали е отличена за доказания си професионализъм в церемонията "Лекар на годината 2024" по предложение на Районната колегия на Българския лекарски съюз.

Лекар на годината стана кардиологът от УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Мария Токмакова. Това стана ясно по време на церемонията в Националния исторически музей по случай празника на българския лекар – 19 октомври.

Проф. Токмакова е родена в гр. Пловдив. Има придобити специалности по вътрешни болести и кардиология, както и образователна и научна степен „доктор” научно звание „доцент” по кардиология. От месец март 2008 г. е началник отделение към Кардиологична клиника на УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив.

За втори път лекарската гилдия връчи отличие „За лекарска всеотдайност и етика“ на името на д-р Стефан Черкезов. Носителите за 2024 година са лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. 

В категорията “Ти си нашето бъдеще“ се отличават осем млади медицински надежди от София, Варна, Плевен, Пловдив.

Трима лекари, дали много за медицината, но и за съсловието, бяха отличени в категория „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“. Това са д-р Васил Попов; доц.  Борис Корновски, д.м. и д-р Кирил Панайотов. 

Отличия за развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники, бяха връчени на четирима лекари - д-р Николай Картулев, д.м. и д-р Деница Кофинова, д.м. от от Клиниката по детска хирургия  на УМБАЛСМ "Пирогов" за приложението на STRETTA -  минимално инвазивна ендоскопски насочена процедура, която позволява избягването на оперативното лечение при деца; проф. Явор Енчев,- ръководител Катедра по неврохирургия и УНГ болести, МУ- Варна. Проф. Енчев е член на Изпълнителния комитет на Southeast Europe Neurosurgical Society (SeENS) като представител на България и председател на Комитета по детска неврохирургия на SeENS и д-р Димитър Николов, началник Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ През юли 2024 г. д-р Николов успешно имплантира първият в България фабрично произведен фенестриран стентграфт, създаден по индивидуалните анатомични особености на пациента.

За своята дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на  специалност бяха отличени четирима лекари - проф.  Боян  Балев, проф. Жанет Грудева – Попова, доц. Иванка Маринова,проф  Иван Чалъков.

По традиция, по предложение на Районните лекарски колегии, бяха отличени лекари от страната доказали професионализма си. Отличието за Кърджали бе връчено на д-р Елеонора Бошняшка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подобрява се качеството на въздуха, отчитат от екоминистерството

"Качеството на атмосферния въздух се подобрява в цялата страна. Това е тенденция, която е трайна и устойчива". В това увери служебният министър на околната среда и водите инж. Петър Димитров. Пред БНР той бе категоричен, че в последните 3 години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици. По..

публикувано на 20.10.24 в 13:36

В Пчеларово популяризират една от забележителностите си - бял бор на над 500 г.

Една от забележителностите на село Пчеларово е вековен бял бор на възраст над 500 години. Желанието на местните е да популяризират тази и други забележителности в района.  В скътаното сред склоновете на Източните Родопи Пчеларово разказват, че около селото виреели вековни дъбови гори и орехови дървета, в чийто хралупи се въдят диви пчели. Пчеларството е..

публикувано на 20.10.24 в 13:14

Треди ден в Смилян има празник на фасула

С демонстрация и дегустация на мяхово сирене ще завърши тридневния Празник на фасула в село Смилян. Припомням, че от 18 октомври до днес в смолянското село, жителите гостите освен, че могат да опитат ястия от известния смилянски фасул, имат възможност да дегустират и различни местни специалитети, като например мяховото сирене. Чуйте още от Илия Годев,..

публикувано на 20.10.24 в 11:56

Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата

По повод Световния ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва днес, 20 октомври, три общини в област Кърджали, съвместно с Регионалната здравна инспекция, организираха измервания на костната плътност.  В Момчилград, Ардино и Джебел в скринингово изследване на костната плътност се включиха общо 212 души на възраст над 40 г. Установени са 136..

публикувано на 20.10.24 в 11:35

Денят на Кърджали е неучебен за учениците от общината

Със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Кърджали Байрям Байрям 21 октомври /понеделник/ е обявен за неучебен ден за всички училища на територията на общината. Поводът е Денят на Кърджали.  Заради празника няма да се заплаща и за синя зона в града. С кметска заповед на 21 октомври се отменя платеното почасово паркиране, съобщиха от..

публикувано на 20.10.24 в 11:20

С над 10 на сто поевтиняха дини, лимони и краставици

Краставиците, дините и лимоните поевтиняват с над 10 процента на борсите у нас през седмицата, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА.  Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,62 на..

публикувано на 20.10.24 в 09:25

В Хасково преглеждат безплатно за рак на гърдата

В три поредни дни в Хасково се извършват безплатни профилактични прегледи, инициирани от групата „Ангели в розово“. В клиника в града и утре, неделя, специалисти ще извършват профилактични прегледи. Целта на неправителствените организации съвместно с лекари и експерти да помогнат на всяка жена с рак на гърдата със съвети, помощ и емоционална..

публикувано на 19.10.24 в 17:36