XVII издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика „ppIANISSIMO”




От трети до шести април включително ще се проведе за седемнадесети път фестивала за съвременна клавирна музика „ppIANISSIMO”. В рамките на три вечери на подиума в Първо студио на БНР, своето майсторство и професионализъм ще покажат няколко от най-изявените изпълнители и композитори на нашето време. Идеята на този форум е да акцентира върху възможностите на пианото като клавишен и перкусионен инструмент. В афиша на „ppIANISSIMO” тази година присъстват инструменталистите Боян Воденичаров, Камелия Миладинова, Албена Димова… Ще бъдат отбелязани и годишнини на големите български композитори Константин Илиев и Иван Спасов.

Камелия Миладинова Снимка: личен архивФестивалът ще бъде открит с „Лупинги и сънища” – концерт на Камелия Миладинова с Керстен МакКойл. Ето какво сподели тя:

„Концертът на трети април ще бъде рецитал за флейта и пиано. Керстън МакКойл, който свири на медния духов инструмент е германец, който работи и живее в Холандия. Той е първи флейтист на Концертгебау оркестър, преподава и в Консерватория в Амстердам. За мен е изключителен музикант и много ценен колега. Работим заедно от доста години. Участието ни в XVII фестивал „ppIANISSIMO” се осъществява по покана на проф. Стела Димитрова-Майсторова. Програмата включва предимно съвременни произведения. Но сме отделили място и за Й. С. Бах. Ще изпълним „Соната за флейта и облигатен клавир в A dur”. Интересното за нея е, че половината от първата й част е изгубена още по времето, когато той е живял. Всеки който я изпълнява днес, трябва да направи своя трактовка или да използва такава, написана от друг композитор. В нашия случай тя е направена от моя колега, флейтиста Керстен МакКол. Последните ноти буквално бяха завършени седмицата преди гостуването ни тук, на този фестивал. Не е лесно да се довършва произведение, написано от Бах в неговия стил и дух, този творчески процес беше свързан с много промени до последно. Така че, може да се каже, че в програмата ни за този концерт имаме нова музика от този гениален автор.”




Камелия Миладинова не участва за първи път на „ppIANISSIMO”. През 2001 година тя свири на неговата сцена, когато изнася солов рецитал. Изпълнителката още от студентските си години проявява афинитет към съвременната класическа музика. В последствие след като завършва висшето си музикално образование в НМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Стела Димитрова-Майсторова, се установява в Холандия. Там пианистката за първи път обръща по-голямо внимание на съвременни и не много познати на широкия кръг публика композитори. Освен преподавател в Консерваторията в Ротердам, Камелия Миладинова е и активен концертиращ артист. Но винаги намира място в репертоара си за произведения, написани от XX и XXI век. Тя споделя, че тази музика в крайна сметка е по-близа до нас като нейни съвременници.
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00