Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

БНР Новини
Снимка: архив

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека припомним, че това е един от най-големите международни конкурси, на който малцина българи са успявали да се наредят сред лауреатите. През 1961 г. първото място заема 33-годишният Емил Камиларов, през 1970 г. Минчо Минчев (тогава на 20 г.) става втори. Награди са печелили също Ваня Миланова, Георги Тилев, Васко Василев… Но единственият българин с два лауреатски приза на конкурса, при това в ученическа възраст, е Петър Делчев.


По този повод преди дни беше организирана среща в читалище „Възраждане-1935 г.“, на която Красимир Делчев – брат на цигуларя, разказа за сравнително кратката кариера на Петър, наситена с успехи и награди. Преди години, по здравословни причини, талантливият цигулар се пенсионира преждевременно в Германия. След кратка пауза се връща към изпълнителската си практика, но само заради албума „Плачещата цигулка“, който е неговата „лебедова песен“. Продуцент на тази програма е БНР, записите са в Първо студио на нашата медия. На срещата в столичното читалище „Възраждане-1935 г.“, прозвуча музика от „Плачещата цигулка“, както и изпълнения на Агоп Маникян – виола и Ани Тошкова. Пианистката Ани Тошкова, акомпанирала дълги години младия (тогава) цигулар, сподели, че още пази прекрасни спомени за неземното преживяване да свириш заедно с Петър Делчев. А Марио Ангелов, записал клавирната партия в „Плачещата цигулка“ ни връща към историята на албума:





През 2003 г. голяма група от СО на БНР, в която бях и аз, пътувахме до Германия за някакъв проект. Една вечер ни заведоха в ресторант, собственост на съпругата на Петър Делчев, който е изключителен, голям, направо огромен български цигулар. Той отдавна живее в чужбина и кариерата му се е развивала главно там. В ресторанта имаше красив бял роял. Когато привършвахме с вечерята, в ресторанта влезе един висок рус човек, усмихнат по-широко отколкото ми се струваше за естествено. От позицията на времето разбирам защо този човек беше Петър Делчев и просто много му се искаше да свири с някого, тъй като отдавна не му се беше случвало. Освен цигулката си той беше донесъл голям куфар с ноти. Изваждаше различни пиеси, поставяше ги на рояла, аз свирех на прима виста. Репертоарът беше от „златната ера“ на на т. нар. салонна музика – произведения от Гершуин, чардаши… Не бях се докосвал до този жанр преди това, може би поради своето класическо образование. Автобусът, който трябваше дани вземе, отпътува с по-голяма част от колегите. Останахме няколко души, сред които продуцентът от БНР Владимир Христозов и инспекторът на оркестъра Красимир Петев. Ние с Петър свирихме до сутринта. След завръщането ни в София Владимир Христозов уреди записи в БНР. Направихме някаква кратка репетиция с Петър и записахме всички пиеси от албума за два сеанса.


Миналата седмица, когато братът на Петър организира срещата-концерт, за да припомни неговото двойно лауреатство на конкурса „Паганини“, за пръв път оттогава чух музиката, която сме записали. Върнаха се незабравими, великолепни спомени. Научих и много нови неща
оказа се, че този невероятен музикант се е изградил като професионалист единствено и само в България. Негов учител тук е бил Константин Зидаров.


Другото, което ми направи впечатление и сега, и тогава, в Кьолн
, е че той сякаш не докосва струните на цигулката. Свири с невероятна лекота, с изискан вкус и интонационна прецизност. Повече не съм се срещал с него, почти бях забравил за диска, но сега си припомних изяществото и красотата, характерни за неговите изпълнения. Трябва да напомняме за постиженията му, независимо от дистанцията на времето. Той заслужава много повече признание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00

Младите музиканти във Филхармония "Пионер" правят всичко за "абсолютната музика"

За първи път в своята 66-годишна история Филхармония „Пионер“ ще изпълни Симфония № 3 (известна под името „Ероика“) от Бетовен. Концертът е в столичната зала „България“, вход свободен за студенти и ученици. На диригентския пулт е Любомир Денев-син, който ръководи оркестъра през последните десетина години. Любомир е завършил дирижиране в НМА в..

публикувано на 29.11.18 в 09:10