Zafayah и музиката, която учи на любов, единство и разбирателство

Снимка: личен архив

Живеем във време, в което на музикалната сцена непрекъснато се появяват нови и нови изпълнители. Не малко от тях залагат на провокативно поведение и скандални видеоклипове към песните си. Някои се разграничават от всичко това. Популярността за тези артисти не е самоцел, те не се боят да поемат по различен път. Такъв избор прави и Пламен Зафиров, като остава верен на своя любим стил. По-известен с артистичния си псевдоним Zafayah, той е един от пионерите на реге културата в България. Обичам да експериментирам и с елементи от соул, хип-хоп. В новите ми проекти съм направил интересни комбинации с етно музика и други стилове – казва изпълнителят.

Едва седемгодишен, Пламен прави първите си опити да пише песни, повлиян от своя баща, който свири на китара. Прекарва години в Швеция, където става свидетел на процъфтяването на много силна реге сцена. Там той има възможността да участва в реге фестивала в Упсала. За първи път срещнах артисти, които съм бленувал да видя на живо – спомня си Zafayah.


Има хора, за които този стил не е просто музика, а житейска философия. Трябва ли той да стане част от българската поп култура или да остане предназначен за ценители?

Регето е музиката на масите – отговаря Zafayah. – Колкото повече хора я слушат, толкова съм по-щастлив. Тя носи дълбоко социално послание и съм доволен от факта, че постепенно навлиза в медийното пространство. Няма да ставам тривиален с изказвания като: „Регето проповядва идеята за равенство между хората, борба с корупцията…” Какво е едно послание, ако не е подкрепено с действия?! Някои от любимите ми изпълнители наистина се опитват да променят света, в който живеем и това много ме радва.

В края на миналата година, известната певица Мария Илиева записа обща песен със Zafayah. „Условие № 1” бързо се изкачи до челните позиции в класациите. Как е дошла идеята, разказва отново Zafayah:


Оказа се, че и двамата с Мария сме работили с един и същ продуцент – Наско Янкулов. Той ми подхвърли, че можем да направим съвместен проект. После разбрах, че тя е запозната с моята музика и е много положително настроена към евентуална колаборация помежду ни. Според мен, песента ни „Условие № 1” се получи добре. Подобни проекти са от полза и за изпълнителите, и за публиката, защото много хора ме откриха, благодарение на тази песен. Не смятам, че тя е компромис с курса, който съм държал до момента. Желанието ми е регето да влезе в колкото може повече домове, защото това е идеята на музиката.

От 20 до 22 юни включително, недалеч от Пловдив, се провежда фестивалът „Wake Ъп !”. „Той е може би първият в България, който предоставя на този стил сцена за цяла вечер” – казва Zafayah, който ще се изяви в последния ден от програмата на форума. Ето върху какво друго е съсредоточено вниманието на музиканта в момента:

Новото ми видео е с един от най-големите реге артисти в момента – Джакустикс. Той е от Германия, но е истински гражданин на света. Живял е в Африка, Южна Америка, САЩ. Благодарение на нашата инициатива и Гьоте институт – България, направихме проект,чийто пилотен сингъл ще излезе през септември. Казва се „The great forgettin’”. Мисля, че видеото ще е много интересно, защото в него има доста анимация. Също така, в момента работя и с продуцента Бейс Кетс от „Плетформ” лейбъл, върху проект, който е нещо напълно ново за мен. Той е насочен към стила дъбстеп. Очаквам видеото да излезе съвсем скоро.

През 2006 г. Зафая се запознава с друг посланик на регето в България – Sen I, и се присъединява към неговата група „Root Souljah”. Заедно основават лейбъла „Roots Rocket” и едноименната група, по чийто албум Зафая работи в момента. Той ще включва гост-артисти от Ямайка, САЩ, България… Работим по парче с най-известната италианска реге банда „Mellow Mood”. Надявам се септември да заснемем клип към него – сподели музикантът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00