Дуото Ангел Станков-Йосиф Радионов празнува 40 г. на сцена

Приятелство и любов към музиката – така цигуларят Йосиф Радионов формулира тайната на 40-годишното успешно сътрудничество със своя колега Ангел Станков. Фактът, че и двамата постигнахме висоти в нашата професия, много ни помогна – убеден е той. Когато човек се съсредоточи само в една област, бързо се отегчава. Слава Богу, не станахме като членовете на някои известни камерни състави, които пътуват поотделно.

В нашата работа, въпреки че сме приятели от училище, ние сме и хора – допълва Йосиф Радионов. Всеки си има различни достойнства. Взаимно тези разнопосочни качества са от голяма полза. Двамата си помогнахме в индивидуалното израстване. Нещата вървяха паралелно – през тези четири десетилетия сътрудничество ние развивахме и солова, и педагогическа кариера. През последните години Ангел придоби голям опит и като диригент. Всички тези разностранни дейности обогатяват.

Тандемът, който е носител на многобройни престижни отличия, получава бойното си кръщение през 1975 г. Концертът се състоя в залата на Музикалната академия, а ние бяхме току-що завършили студенти и прохождащи преподаватели – спомня си проф. Радионов.




На 10 юли двамата виртуози за пореден път ще свирят в зала „България”, а зад диригентския пулт ще застане Константин Илиевски. В програмата са включени творби от Антонио Вивалди, Пабло Сарасате и Йозеф Сук. Дуото избира да представи два от концертите за две цигулки от Вивалди –- любим автор на публиката от всички възрасти. Пиесата „Навара” от Сарасате впечатлява всеки път, когато я изпълняваме. Решихме, че с празничното си звучене тези произведения са подходящи за финалния концерт от 85-ия сезон на Софийската филхармония – казва Йосиф Радионов.








До края на 2014 г. концертните изяви на музикантите са под мотото „40 години на сцена”. На изкуството им ще могат да се насладят меломаните от Пазарджик, Казанлък, Хасково и Варна.

На въпроса какви съвети дават на възпитаниците си в Националната музикална академия, Йосиф Радионов отговори:

Не е лесно в XXI в. да си класически музикант. Хората, посветили се на това поприще, като че ли предусещат трудностите, които им предстоят. Най-добрия съвет, който бихме могли да дадем на възпитаниците си, е личният пример. Да можеш като приятел с повече опит да им помогнеш да се утвърдят, да израснат професионално. И най-вече да не забравят човечността в отношенията си с колегите.

Ангел Станков подкрепя и допълва мисълта на своя приятел:

Това, което казва Йосиф, е най-важното. Аз ги съветвам първо да станат хора. Казвам им, че независимо че живеем в ера, в която парите са всичко, ние живеем и в дни на фалш. Често се изправяме пред нещо, което мислим за едно, а то оказва съвсем друго. С нашата професия човек няма да стане много богат или известен, но всеки ден се докосва до нещо истинско.

Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00