"Момичето с ленените коси" – дебютен албум на младата пианистка Лили Богданова

БНР Новини
Снимка: личен архив

След броени дни Лили ще представи своя първи солов албум. Той се нарича „Момичето с ленените коси” – по името на една от пиесите, включени в колекцията. Заглавието дава и личен нюанс, защото косите на младата пианистка наистина са с „ленен” цвят. А тя е красиво и ефирно момиче – каквото рисува музиката на Дебюси. Записите са направени във Виена, а концертът-промоция е на 24 ноември в камерна зала „България”. Той е в рамките на ХХ фестивал „Млади музикални дарования”. Освен новия албум, Лили има още един повод за професионална гордост. През първата седмица на ноември тя взе участие в Международния конкурс за пианисти под егидата на принцесата на Мароко Лайла Мерием.

СнимкаЯвявала съм се на много клавирни конкурси, но това е най-големият в биографията ми досега. Имаше над 100 участници от Русия, Франция, Италия, Япония… Общо 20 страни. Наградата, която спечелих там, е специално отличие, което се присъжда за най-добро изпълнение на соната от Моцарт. Произведението беше сред задължителните пиеси за явяване на конкурса. Щастлива съм, защото винаги съм била убедена, че този композитор е много труден за изпълнение. Не само клавирните му творби. Мои приятели, които свирят на други инструменти, също споделят това мнение. Никак не е маловажно, че сред толкова участници, изпълнили едно и също произведение, именно аз съм успяла да впечатля журито. Наистина съм много щастлива.

В момента Лили е във втори курс на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в класа на проф. Борислава Танева – известен изпълнител и клавирен педагог. Преди това неин преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София е Емилия Канева. След завръщането си от Рабат (мароканската столица), младата пианистка се зае усилено с подготовка за концерта в зала „България”. Направи и кратка фотосесия за книжното тяло на албума си. Дискът е изцяло с френска музика. Включени са 12-те прелюдии от Първата тетрадка на Клод Дебюси. Те са кратки пиеси – средно по три минути всяка, а пресъздават толкова различни състояния. Другият композитор, който представям, е Цезар Франк. Изпълнявам неговия цикъл „Прелюд, хорал и фуга”. Много красиви произведения. Идеята е да се покажат творци от една и съща страна, живели почти по едно и също време, а създали различна по заряд музика. Записите направих в Университета по музика и изящни изкуства – Виена. Започнах миналото лято, а през 2014 г. завърших работата си по албума. Освен няколко солови пиеси, на концерта ще изпълня Соната за чело и пиано от Дебюси, заедно с Атанас Кръстев. Реших, че е добре да покажем още една страна от камерното творчество на този композитор. Надявам се да публиката да преживее приятни минути с нашата музика, надявам се и дискът да намери добър прием.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00