„БГ Рок Симфони” отбелязва 80-годишнината на БНР

| обновено на 20.11.14 в 15:46
На 24 ноември в София се очаква голямо музикално събитие – Rock&Roll ще се слее със симфонична музика. Поводът е 80-годишнината на БНР, която в рамките на 80 седмици се отбелязва с най-различни изяви. Концертът в НДК е най-мащабният проект и е плод на усилията на Музикална къща БНР. За първи път на една сцена ще застанат Орлин Горанов, Милена с „Ревю”, „Фактор”, „Диана Еспрес”, „Аналгин”, „Сигнал”, „Конкурент”, Д2, БТР, ФСБ, „Щурците” и ансамбъл  „Спектрум”. Заедно със СО на БНР, поп и рок музикантите ще изпълнят най-хубавите си песни. Зад диригентския пулт ще застане Григор Паликаров. Публиката ще се наслади на хитове като „Душа”, „Ако ти си отидеш за миг”, „Черната овца”, „Сбогом”, „Спасение” и още много други, но в нови аранжименти, направени от Георги Андреев и Румен Бояджиев-син. В програмата организаторите са намерили място и за творчеството на незабравими музиканти, които вече не са сред нас, като Георги Минчев, Чочо Владовски и Димитър Воев от „Нова генерация”.

Ние се радваме, че можем да вземем участие в този бенефис, споделя Веселин Тодоров – фронтменът на „Фактор”. – За мен Националното радио е изключително скъпо, защото първият  запис, който съм направил в него беше през 1966 г. Този формат, който медията сега избра като част от отбелязването на 80 години, е наистина забележителен. Много се радвам, че събитието в НДК ще бъде излъчено и по телевизията, ще излезе и на диск. „Фактор” участва в концерта на 24 ноември с „Главната улица” – композиция с двайсет и пет годишна история. Подготвили сме и един музикален подарък за рождения ден на БНР. Написах песен специално за повода, която съм кръстил „Радио”. Очакваме да бъде излъчена и, разбира се, да се хареса на слушателите на медията. Мисля, че концертът ще остави едно добро настроение сред хората, които знаят, че продължава да се създава хубава българска музика. Трябва да се направи всичко възможно тя да се развива и в бъдеще. Като цяло изявата на 24 ноември е голям и амбициозен проект. „Главната улица“ с оркестър звучи много по-богато, благодарение на аранжимента на Георги Андреев. Той е универсален музикант, който е подходил с естетика към „Главната улица”. Има невероятен усет и знае до каква степен да използва музикалните възможностите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00