„Борис Христов – посланик на българската песен”

БНР Новини
Снимка: личен архив

Така е озаглавен новият албум на формация „Юлангело”, който ще бъде представен на 19 януари в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Изпълнението на уникалната програма ще бъде съпроводено с лектория. Гости в програмата са Вокален ансамбъл „Св. Троица” – гр. София и техният диригент Елиянка Михайлова.

Албумът е посветен на големия български оперен певец Борис Христов, чиято 100-годишнина беше отбелязана по цял свят през 2014-а. Едно от най-забележителните събития, свързани с вековния юбилей, беше и концертът на хоровата формация в дома-музей на великия бас в столицата. Тогава за пръв път прозвучаха народни и патриотични песни, които великият бас е учил от баща си Кирил Совичанов. Завършил френска литература в гр. Лион, той бил истински възрожденец и патриот. Като псалт изпълнявал и много църковни песнопения. Някои от тях също са сред новите записи.

Както всички проекти на „Юлангело”, албумът е резултат на задълбочени проучвания и носи нова информация дори за специалистите. Разказва Пламен Бейков, един от последните ученици на Борис Христов.

Идеята за този албум се роди около нашите изяви по повод годишнината на Борис Христов. Тогава решихме да се съсредоточим около неизвестни за широката публика сведения за музикалната среда, в която е израснал и се е формирал големият артист. Научихме, че баща му, много добър народен и черковен певец, непрекъснато е издирвал и записвал български образци. Изпълнявал ги е в дома си, пред приятели. Това става повод през 1960 г. акад. Николай Кауфман да се срещне с него и да запише над 300 народни и патриотични песни. Те остават в архива на Института за музикознание към БАН (днес част от Института за изследване на изкуствата, б.р.). Известният учен публикува 30-ина от тях в свое изследване. Благодарение на неговия труд успяхме да подготвим програмата.

Камерната формация „Юлангело” с ръководител Йосиф Герджиков преоткрива и народната песен, с която Борис Христов впечатлява цар Борис III. Случаят е известен – на Богоявление 1942 г. , след традиционния Велик водосвет, хорът на храм „Свети Александър Невски” гостува в царския дворец. Борис Христов, тогава млад юрист, изпълнява песен за кан Крум. Възхитен от гласа и качествата му, монархът настоятелно препоръчва на държавните власти да отпуснат стипендия за обучение в Италия. Така започва пътят на нашия велик сънародник към световните сцени.




За мен е много вълнуващо да изпълнявам всички песни в албума – продължава Пламен Бейков. – Колегите ми споделят същото. Текстовете и мелодиите носят особена поетичност, история, изключителен заряд. А „Легенда за страшния кан Крум” е истинско емоционално изпитание всеки път. За това произведение имахме много бегли сведения, знаехме, че текстът и мелодията са изгубени. Съвсем случайно открих нотите в Българския културен институт в Рим, където гостувах също във връзка със 100-годишнината. Не само аз, всички от „Юлангело” научихме много, изследвайки историята на песните. Успяхме да усетим в по-изразителни детайли родолюбивата атмосфера в дома на моя учител. На нашите срещи сме обсъждали преди всичко художествени и професионални проблеми. Сега вече знам откъде идва дълбоката любов към България и това чувство на отдаденост към родината, които притежаваше Борис Христов. Все още съм много „потопен” във всичко това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00