Brazzobrazzie – най-веселият зимен фестивал в столицата

БНР Новини
Radio Zastava
Снимка: личен архив

Духови оркестри с богато брас звучене, луди танци и чудесно настроение – това очакваме да се случи в „Sofia Live Club” между 19 и 21 февруари. Повод е четвъртото издание на най-веселия зимен фестивал в столицата „Brazzobrazzie”, създаден по идея на цугтромбониста Велислав Стоянов. Той е един от най-талантливите инструменталисти у нас, свири в няколко джаз и етно формации, като преди няколко години основа и своя Brazz ViliDJ.

Идеята на Вили Стоянов е чрез този фестивал да се възстанови славата на духовите оркестри у нас. Това няма как да се случи без активното участие на брас секцията, а именно медните духови инструменти. В предишните години, публиката бе свидетел на огромното жанрово разнообразие, което се предлага в Европа и балканските страни. Причината е в смесването на джаз, етно, ромски ритми, реге, ска под звуците на интересния меден звук. Ето какво разказва Вили за предстоящото четвърто издание на „Brazzobrazzie”:

Тази година може да очакваме отново един прекрасен фестивал, отдаден на брас и танци. Бандите, които ще ни забавляват са много добри, като започваме на 19 февруари с български групи. В началото представяме един варненски проект в който аз бях поканен да участвам, V.S.O.P. Музикантите от него се грижат в черноморската ни столица да има силно брасово присъствие. Поради този факт, аз им предложих те да открият нашия фестивал тази зима. С музиката си V.S.O.P. ни пренасят по един много красив и чаровен начин в златните за суинга времена – 30-те години на миналия век. Вярвам, че това което ще изпълнят, ще допадне на публиката. Първата вечер ще завърши с концерт на фънк бандата „Funky Miracle”. По мое мнение това е най-успешната младата група и заслужава да й се обърне специално внимание. Невероятно бързо се развива, активно записва нови песни. Силно съм впечатлен от тях и затова те ще закрият първата вечер по начин, по който само те умеят.


След откриването от наши музиканти като домакини, феновете на духовата брас музика ще се пренесат на Средиземно море. От Вили Стоянов разбираме защо: 

Втората вечер ще отделим внимание на две италиански формации  - Radio Zastava и Ottoni Animati. Много държа в този фестивал да има винаги истински духови оркестри от различни части на Европа. Причината е, че такъв тип състави във всяка страна имат свой специфичен облик. Така се получава една пъстра звукова палитра. Поканих тези оркестри, които най-много ми харесват и имат най-много участия на фестивали. Radio Zastava и Ottoni Animati имат прекрасна програма за такъв вид събития. Интересно ми е какво ще се случи на сцената.

Ottoni Animati ще ни отведе на остров Сицилия, родното място на 11-те музиканта от чаровната улична банда. Като повечето подобни инструменталисти, безпроблемно и умело смесват традиционни с модерни ритми. Съставът на Radio Zastava предлага богатство от националности: италианци, австрийци, словенци, босненци. Смесването на толкова различни култури на едно място довежда до една еклектична симбиоза от музикални стилове.

Fanfare Ciocarlia

Четвъртото издание на „Brazzobrazzie” със сигурност ще завърши шумно и с приповдигнато настроение, благодарение на формациите Zuralia Orchestra и Fanfare Ciocarlia. За първия състав това ще бъде дебютът в България. Той смесва румънски фолклор с традиционна ромска музика, джаз, реге и латино. Вили Стоянов разказва:


Третата и последна вечер ще се потопим в ритъма на Румъния. В последно време се открояват два много добри балкански оркестъра, които представят изключително успешно музиката от нашия регион по цял свят. Единият от тях е състава на Марко и Бобан Маркович, който свири на нашия фестивал преди две години. Сега сме поканили Fanfare Ciocarlia – вторият оркестър, който от години рекламира етно музиката на различни континенти. Той е и хедлайнера за това издание. Това, което всички гости в „Sofia Live Club” ще чуят  от тях е музика на много високо ниво, изпълнена от виртуозни артисти.

Амбицията на Вили Стоянов за 2015-а е заедно с екипа си да пренесе, щурото настроението на  „Brazzobrazzie” не само във Варна, но и в Бургас и Велико Търново.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00