Цигуларят Тодор Николаев – един космополитен музикант

БНР Новини
Снимка: личен архив

The Guildhall School of Music & Drama в Лондон е сред водещите в света висши учебни заведения за музика и театър. То предлага на стотици млади музиканти и актьори плодотворна среда, в която да се развият професионално. С годините The Guildhall School of Music & Drama се превръща в своеобразно културно космополитно средище, привличащо таланти от цял свят. Един от тях е цигуларят Тодор Николаев. През 2000 г., след успешно издържан конкурс, той получава стипендия за следването си там. Така пред българина се отваря възможност, за която мечтаят много негови колеги. Завършва бакалавърска и магистърска степени в класа на проф. Ифра Нийман – един от най-уважаваните цигулкови педагози на XX в.

Освен че ни учеше как да свирим на цигулка, той ни изграждаше и като личности – разказва за своя преподавател Тодор Николаев. – Отваряше нови хоризонти пред нас. Искаше всеки един от възпитаниците му да се занимава не само с музика, а и да се вълнува от изобразително изкуство, театър, опера, да слуша всякакъв вид музика и да се запознава с хора от различни среди. Винаги ни показваше, че светът е много по-необятно място, отколкото повечето от нас са предполагали. Голям щастливец съм, че успях да се докосна до него и начина му на преподаване.

Още преди следването си Тодор Николаев има късмета да се запознае с един от най-нестандартните цигулари през последните две десетилетия – Найджъл Кенеди. Впечатлен от дарованието на младия си колега, той го кани да вземе участие в концерта му в НДК.

Той е изключително интелигентен човек и музикант. Дисциплината е основен принцип в живота му – става рано сутрин за да тича за здраве. Всеки ден свири минимум по пет часа. Според него, ако не го правиш редовно, загубваш респекта към себе си. Не може да искаш хората да проявят уважение към теб, щом ти самият го нямаш. Отворен е към всякакъв вид музика и изкуство, с други думи – всестранно развита личност. Това, че използва някакъв по-различен имидж, мисля че не измества фокуса от дарованието му. Важното е какво чува публиката, а не дали Найджъл Кенеди е носил на сцената зелени или червени обувки.





За Тодор Николаев е непонятен изборът на някои музиканти да не включват в изявите си творби от всички стилове в сериозния жанр. Ако не черпиш еднаква енергия от различните периоди в художествената музика, нещо в теб като изпълнител все още не е развито – смята той.

В Англия Тодор Николаев работи като преподавател в няколко учебни заведения, но въпреки това намира време да концертира в родината си. В началото на април той пристигна от Лондон, за да вземе участие в „Бахов концерт на възглавници”, адресиран към най-младата аудитория. Цигуларят сподели какво удовлетворение му донася преподавателската кариера:

Учи на страхотно търпение – по-различно от това, което се изисква, за да подготвиш концертна програма. Работя с деца, юноши и възрастни и се съобразявам, че всеки учи с различно темпо. Ежедневната ми работа често ме връща в детството – припомням си моите първи стъпки с цигулката. По този начин се самообучавам, докато преподавам.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00