Българи се борят за участие в най-големия фестивал за метъл музика в света „Wacken”

БНР Новини
Снимка: Full circle

Кръгът от най-древни времена е олицетворявал цялост и завършеност. Той е един от най-разпространените елементи на митологическата символика, изразяващ усещане за единство. Още от самото начало на работата си, това е чувството, което изпитват петимата музиканти от група „Full circle”. Според тях различните вкусове не са пречка по пътя към успеха.

Разнородните стилови предпочитания ни карат да се обединим на една вълна – е мнението на вокалиста Джейми Рашед. – По цял ден всеки един от нас слуша музика от всички жанрове. Така обменяме идеи и достигаме до наше собствено звучене. Всяка група с всеки свои албум преоткрива себе си. Засега музиката, която правим, отразява самите нас. След две години може да сме отишли в съвсем друга посока.



Групата е в състав Дан Валентино (китара), Алекс Валериев (китара), Антон Пиперов (бас китара), Живодар Димитров (барабани), а вокалистът Джейми се присъединява преди три години.

Тази есен „Full circle“ ще представят своя първи албум. Той е изцяло на английски, но музикантите са убедени, че феновете им слушат чуждестранни групи, които също пишат песните си на езика на Шекспир. По-важно е да почувстваш музиката, отколкото да разбираш всичко, което се пее – аргументира се вокалистът, който е автор на текстовете на песните, и продължава:

Повечето ни парчета са за свободна интерпретация, както и текстовете им. Някои носят определено настроение, имаме и доста на социална тематика. Когато пиша текст животът и нещата, които ме вълнуват, ме вдъхновяват. Щом чуя готовата мелодия, в главата ми почва да звучи вокалната линия и текста, емоцията, която искам да предам. За мен е важно инструменталната част да е добра. Все едно групата да няма способен барабанист – тогава всичко пропада. Ако основата на една песен не е стабилна, колкото и силен да е текстът, посланието няма да достигне до слушателя.




От самото начало момчетата са решили сами да се продуцират, за да звучи албумът им така, както искат. Популяризират музиката си чрез социалните мрежи. На въпроса, стараят ли се да избегнат комерсиалното или го възприемат като необходимо зло, Дан Валентино отговаря:

Американците от група „Alter Bridge“са идеален пример за постигане на баланс в комерсиаланата страна на нещата. В техните албуми има песни, така построени, че биха станали интересни на всеки. Но 90 %  от творчеството им оставя вярно на автентичното звучене, което те са открили сами за себе си. Стремим се музиката ни да не е твърде лесна за възприемане, но същевременно да не е трудносмилаема.




В момента полезрението на „Full circle” е насочено към конкурса „Jagermeister – Kavarna Battle of the bands“. Той дава шанс на нови изпълнители да се включат в 10-годишния юбилей на най-големия рок фестивал в България. Дали ще забият на сцената на Каварна, момчетата ще разберат през май, но това не е единственото предизвикателство пред тях. Те трябва да спечелят още една „метъл битка“, а наградата е участие в най-големия фестивал за тежка музика в света „Wacken“. „Full circle“ ca една от трите групи, които са стигнали до финала на българската селекция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00