Нов български оркестър възкресява творчеството на Парашкев Хаджиев

Снимка: личен архив

Един от най-младите български оркестри носи името на големия ни композитор Парашкев Хаджиев. Музикантът с най-обемно творчество и опери превърнали се в класика – с този товар на гърба си оркестърът стои на прага на втория си концертен сезон.

Оркестър със същото наименование успява да просъществува едва няколко години след демократичните промени. Идеята формацията да бъде възстановена се ражда по повод на стотния юбилей на композитора през 2012 г. Така с нелеката задача се заемат диригентът Светослав Лазаров – доведен син и единствен наследник на композитора, и Стефан Дянков, в момента административен мениджър. И новото начало става факт – през м.г. оркестър „Парашкев Хаджиев” се представя пред родната ни публика.

Идеята за възстановяването на оркестъра е да бъде продължено името на този велик композитор
, казва Светослав Лазаров.– Иначе ние сме поливалентни и можем да изпълняваме музика от различни жанрове и епохи – ренесансова, защото имаме формация с оригинални инструменти, барокова, симфонична, мюзикъл, рок опери, тъй като разполагаме с биг бенд и с електронна рок група.

Оркестърът се състои от около 65 музиканти и може да бъде преобразуван в камерна формация или симфониета. В него участват изпълнители от различни оркестри в страната. Светослав Лазаров откроява две изяви на младата формация от миналия концертен сезон.

Ние все още сме съвсем млади, сега прохождаме. Благодарни сме на Господ, че имахме възможност да започнем концертна дейност. Ще отлича един много интересен концерт с българския цигулар Павел Минев – той има световна кариера, учил е и живее в Русия. Другият открояващ се концерт е майсторският клас на Валентин Пейчинов – известен български бас, който живее в Ню Йорк и има голяма компания за обучение на млади таланти. За нас беше голяма чест, че ни избра за гала концерта на майсторския си клас. Той е ученик на Парашкев Хаджиев и личен негов приятел.

Може би с опера на Парашкев Хаджиев ще бъде открит новият концертен сезон на едноименния оркестър? Засега диригентът предпочита да го запази в тайна.

В момента имаме много предложения и идеи и може би съвсем скоро ще представим цял оперен или оперетен спектакъл, – продължава Светослав Лазаров. Предпочитам обаче да запазя името му в тайна, докато нещата станат сигурни и да изненадаме публиката. Не е изключено това да бъде опера от Парашкев Хаджиев. Обмисляме евентуално да направим триптиха „Парадокси” по разкази на ОХенри - три едноактни опери с имената „Развод”, „Крадецът” и „Подаръците”.

Основната част от репертоара на оркестъра ще бъдат произведенията на Парашкев Хаджиев. И това не е случайно. Музиката му – мелодична, но и твърде модерна за времето си, не бива да отиде в забвение, смята доведеният син на композитора, който се прекланя пред таланта на духовния си баща и е признателен за възпитанието, получено в артистичната среда на неговия дом.

Това наистина беше дом със силен артистичен дух и присъствие, които все още се усещат, – спомня си Светослав Лазаров. В него непрекъснато се свиреше и се пееше. Когато напишеше нещо ново, Парашкев Хаджиев веднага го изсвирваше на мен и на майка ми. Много големи имена в музикалната култура, художници и изобщо хора на изкуството са идвали у нас на гости. Много арт вечери, както се казва сега, е имало вкъщи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00