Радка Алексова: Хор "Мистерията на българските гласове" е моят втори дом вече 45 години

Снимка: bnt.bg

Радка Алексова е от поколението народни певци, израснали в естествената среда на селските трудови делници и празници, огласяни от народна музика. Заложбите си развива и усъвършенства неусетно по звуково-подражателен път от песните на самобитни граовци, които чува от ранна възраст.

Не съм имала планове като дете какво искам да уча и да работя. Бяхме три деца, бедността беше голяма, но имахме реки, гори и поляни. Пеех в училищния хор, който беше много добър. Обичах да рецитирам стихотворения на празниците. В училищни театрални постановки съм участвала. Въобще предопределено ми е било да съм на сцената. През 60-70-те години на миналия век у нас съществуваха много самодейни народни състави към културни домове и читалища. Така след едно прослушване в родното ми село Студена попаднах в хора към Профсъюзния дом на миньорите – град Перник. Оттук започна и моето истинско развитие. Диригентът Боян Нанков беше всепризнат вокален педагог. Тук научих граовското тресене – характерен орнамент за фолклорната област, чийто представител съм аз.

Радка Алексова е признат еталон на уникалния граовски изпълнителски стил, характерен за районите на Пернишко, Радомирско, Брезнишко. И типичните за него т. нар. „сватовски”, „марковски” песни прочутата певица владее съвършено. Семейният и музикантски тандем – Радка Алексова и композитора Боян Нанков дава импулса на общите творчески успехи, за да се стигне до световната слава на прочутата ни певица, неведнъж изправяла на крака публиката от различни кътчета на света.

Голямата школа на народното пеене ме доведе в народния хор на Радио София. Това беше голям прелом в моя живот – творчески и житейски. Четири десетилетия Боян беше мой съпруг, композитор, диригент. Всичките ми песни – солови и дуети са негови обработки, дирижирани и записани с него и Народния оркестър на БНР. През 1971-а – годината, в която постъпих в хора, имахме турне във Франция. Това са първите ми незабравими спомени. През 1988 г. швейцарският продуцент Марсел Селие стана кръстник на нашия хор „Мистерията на българските гласове”. А през 90-а година дойде и наградата „Грами” – поименна на всяка певица. Получавахме покани от цяла Европа, Азия, Америка. Правехме продължителни турнета, концертирахме в най-големите зали в света. Нашият хор е избран за посланик на европейската култура по света. Аз съм пяла в дует, квартет, но личният ми принос към успеха на този хор е „Безродна невеста” и „Запали се Янина планина”. Всички тези години бях един щастлив човек. Тежко понесох загубата на Боян, но имам син и внуци, които обожавам. А хорът „Мистерията на българските гласове” е моето второ семейство вече 45 години. Благодаря на Господ!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00