Джаз тромбонистът Вили Стоянов с нови парчета и нови турнета

Снимка: Брас Асоциация

Тромбонът е сред инструментите, които имат еднакво приложение както в класическата, така и в джаз музиката. Велислав Стоянов през последните години направи много този инструмент да добие по-голяма популярност на родната сцена. Доказателство за това е най-новият му проект „Суингиращият тромбон на Вили“, в който основно обръща внимание на развитието на тромбона през годините, започвайки от американския суинг през 30-те години на миналия век. На 20 януари, в столичен клуб, Вили Стоянов заедно с джаз трио представи тромбона в непозната за повечето меломани светлина.

Това е един проект, който аз отдавна бях замислил, но нямаше време да реализирам – разказва той. Като тромбонист разбира се най-много обръщам внимание на този инструмент. В САЩ той е на много голяма почит и има много музиканти, които са спомогнали тромбонът да се развие бързо в различните жанрове. В „Суингиращият тромбон на Вили“ отделям специално място на него. Ще правя промени в състава, в зависимост от стилистиката на програмата за всеки концерт.Но като цяло желанието ми е да запозная българската публика с тромбоновата джаз музика зад океана. Първият ни концерт беше с пиеси на различни американски тромбонисти. В следващия ще обърна по-голямо внимание на стила на Джей Джей Джонсън и неговите авторски произведения. По-нататък ще продължа с друг тромбонист Слайд Хемптън. По този начин във времето мисля да развия проекта. Опитвам се да търся романтичното в суинга и бибоп ерата.


Вили Стоянов създаде преди години и свой бенд „BrazzViliDJ“, с който издаде албум "Blow Your Brainzz Out". В някои от пиесите освен тромбона, той изпълняваше и вокалните партии. Сега Вили възобновява работата си с него с клубен концерт на 10 февруари в София. Инструменталистът е направил някои промени и в състава, и в звученето на бенда. Досега са вече факт петнадесет нови авторски композиции на „BrazzViliDJ“. В момента тромбонистът, заедно с колегите си от формацията  подготвя серия от концерти, за да покаже новото лице на състава.

На 27 януари Вили Стоянов представи друг интересен тромбонов проект в столичен клуб, озаглавен „T-Bone Party”. В него той е на сцената със своите колеги Атанас Карафезлиев – преподавател в Националната музикална академия и първи тромбон в Симфоничния оркестър на БНР, Божидар Василев – създател на „Southwick“ и Димитър Стоев – тромбонист в „Big Band Brazz Association“ и в „Mango Duende“. Джаз меломаните се насладиха на стари американски джаз пиеси от 40-те години на миналия век. На 12 февруари Вили започва  турне с „Брас Асоциация Комбо“:


От много време с тромпетиста Михаил Йосифов имаме желание да пътуваме из България, за да покажем състава и в други наши градове. Трудността идва от факта, че формацията е от седем човека, а това е проблем за намиране на подходяща сцена извън София. Но след едно експериментално участие в Бургас, видяхме, че не е невъзможно това да се случи и на други места. Така си набелязахме няколко града – Русе (12.02), Варна (13.02), Бургас (19.02), Велико Търново (20.02), Стара Загора (26.02), Пловдив (27.02) и Габрово (11.03). Навсякъде ще направим по два концерта – първият ще бъде в зала, като репертоарът ще е с повече инструментална насоченост. Мишо направи четири съвсем нови пиеси, които ще изпълним. По-късно през същия ден излизаме на клубна сцена в дадения град, където вече ще излезем с веселото и купонджийско настроение на формация „Брас Асоциация Комбо“. Затова смятам, че ще се получи много забавно и интересно.

Снимки: „Брас Асоциация“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00