Класика и джаз в новия албум на Стефка Митева и Юлиана Тошкова-Патруйо

Снимка: личен архив на Cordames

Promenade Andante се нарича новият албум на двете българки, които от десетилетия живеят във Франция. Това е първият им съвместен проект и съдържа изцяло авторски пиеси. Стефка Митева е джаз и етно певица, преподава музика на непрофесионалисти, ръководи майсторски класове за професионалисти, дирижира малки хорови състави. Юлиана свири на арфа, композира, преподава музикална теория в Консерваторията в гр. Шартр и Оржер ан Бос.

Дуото съществува повече от две години, нарича се Cordames. Раждането му беше съвсем естествено, защото ние се познаваме от 25 години и постоянно обменяме идеи – казва Юлиана и продължава:


Решихме да направим нещо като „брак“ между джаз и класика. Арфата вече има широка употреба в поп и джаз музиката, но във Франция остава предимно в класиката. Целта ни беше да покажем, че може съвсем естествено да се осъществи преход от класика към джаз в рамките на всяка пиеса. За нас този общ проект беше съпроводен с редица препятствия – аз живея в гр. Шартр, Стефка – в Париж. Постоянно пътувахме, организирахме репетиции. Надявам се резултатът да се хареса и на слушателите. Има няколко стандарта, но основната част съставляват авторските композиции. В „Лунна тишина“ използваме буквално два акорда от пиесата на Дебюси „Лунна светлина“. Структурата е променена напълно, а текстът е наш. Имаме пиеса върху „Патетичната соната“ на Бетовен. Заглавието на албума идва от пиесата Promenade Andante. Тя е върху откъс от втората част на една много популярна соната на Моцарт. Песента Sous les tropiques е детска. Преди 20-тина години Стефка, чиято първа професия е театрален режисьор, работеше върху спектакъл за деца. Изпрати ми текст, за да напиша музика.
  Оказа се, че тази песничка много се хареса на децата. Преподавател съм, имам много ученици, които я научиха и я пееха с удоволствие.

Стефка Митева е гостувала многократно в студиото на Радио България, слушали сме нейните вокални и вокално-инструментални проекти. Но Юлиана Тошкова-Патруйо ви представяме за първи път:

Завърших НМУ в София със специалност арфа. Още като дете започнах да композирам, затова кандидатствах в Теоретико-композиторския факултет на НМА. Бях приета в класа на проф. Парашкев Хаджиев. Той по-късно престана да преподава и завърших при проф. Димитър Тъпков. Имах шанса да замина със стипендия във Франция и да продължа образованието си, специализирах арфа. Сега преподавам теория, анализ, солфеж, работя и като пианист-корепетитор, най-често с хоровете на моя съпруг – хоров и оркестров диригент.  Той говори много добре български. С него се стараем да осъществяваме активни контакти със страната ни, имаме много музикални проекти, осъществени в България. Основната ми потребност е да пиша музика. За мен творческата дейност е нещо много важно, независимо, че не винаги е добре оценена. Пиша постоянно - камерна и симфонична, симфонично-вокална музика. Произведенията ми често се изпълняват във Франция, музиката ми е звучала и в Бразилия, Мексико, естествено и в родината ми. Обичам да използвам мелодични и ритмични мотиви от българския фолклор. Още дипломната ми работа в НМА беше Концерт за арфа и оркестър, базиран изцяло върху български мотиви. В нашата обща работа със Стефка също се опитваме непременно да включим народни интонации. Има голямо богатство в нашата традиция.

В диска са включени и две пиеси за соло арфа. Едната от тях – „Мари бабо гърбава“ е написана за келтска арфа. Другата е „Очи чëрные“ – вариации върху популярния романс за класическа арфа. Двете дами представят своя проект и на концертни програми, в които изпълняват и други пиеси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00