„Бохеми“ в Банско отново събира темпераментни ритми от Балканите

БНР Новини
Снимка: архив

Концепцията на „Бохеми“ е да съчетае музиката, културата и кухнята на Балканите, усещането за свобода и искрено веселие. „Бохеми“ е празненство на неравноделния ритъм, тъпаните и горещата източна кръв, където всеки ще може да намери частица от себе си – убедени са организаторите на пъстрия етнофестивал, който се провежда в известния ски курорт Банско.

През лятото и есента там се организират редица културни събития, от миналата година сред тях е „Бохеми“. В програмата отново са етно и фолк музиканти на Балканите, добре познати в региона и особено – в страните от бивша Югославия. Легендарният сръбски тромпетист Кристиян Азирович, многократен носител на престижната награда Prva Truba Guće („Най-добър тромпет на Гуча”) ще свири заедно със своя оркестър.

Дино Мерлин
Сред звездите е и босненският  композитор, певец и текстописец Един Дервишхалидович или Дино Мерлин, започнал първо с група „Мерлин“, което обяснява артистичния му псевдоним. Интересен факт от творческата му биография – наред с многото хитови песни, преди време той е създал химна на Босна и Херцеговина. В рамките на фестивала „Бохеми“ е обявен конкурс за непопулярни български банди, сред наградите за победителя е възможността да „подгрява“ концерта на Дино Марлин.

МагнификоСъс сигурност публиката очаква с нетърпение и атрактивния Магнифико – певец със сръбско-словенски корени, който не само умело смесва етно и фънк, но изпълнява песните си на „развален английски“, комбиниран с балкански езици, френски и пр.

Ето и какво каза Магнифико дни преди участието си в Банско:

Ще изпълня най-известните си песни, няма да има никаква разлика от обичайните. Надявам се на добра публика и добър концерт. Текстовете ми са на английски – първо, защото обожавам да си „играя“ с езиците, това много ме забавлява. А и този език се е превърнал в lingua franca (лингва франка), всеки знае или поне малко разбира това, което пея. Така достигам до много широка публика, а и мисля, че е много актуално и добре се справям с това. Истински се радвам на предстоящото ми пътуване до Банско, чувал съм, че е много красиво място и се вълнувам преди концерта.


Българското присъствие в афиша също ще привлече интереса на публиката – „Пирински бисери“, „Глазненски напеви“, „Банска младост“ са само част от местните фолклорни групи, които ще представят традиционната пиринска песен. Повечето от тях изпълняват старинните образци така, както са ги научили от своите предшественици. Срещата между различните пластове култура, както и между различните ѝ национални превъплъщения, няма как да не зарадва темпераментната балканска душа, която откликва еднакво и на тъжните народни песни, и на неудържимото веселие.




Непременно трябва да добавим, че всички събития са безплатни за публиката, мястото – централният площад в Банско.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00