Калоян Куманов: Нашата музика наистина е невероятна, нека осмислим тази „шаблонна“ фраза

Снимка: kaloyankumanov.com

Акордеонистът Калоян Куманов е сред хилядите български музиканти, които живеят извън родината. Инструментът, който избира още в детството си е изключително богат на тембри и възможности. Особено в ръцете на майстор. А Калоян свири всичко – класически произведения от различни епохи, българска народна музика, както и традиционни испански пиеси. Той е преподавател в няколко учебни заведения в Барселона (общо седем), солист е на Orquesta de acordeones de Sabadell – Catalunya. Записите, които ни предостави, са на негови изпълнения с този оркестър.

Младият ни сънародник е от Добрич, където учи в паралелка със засилено изучаване на музика. След като завършва АМТИИ - Пловдив, заминава за Испания. Там продължава с магистратура по музикална педагогика и дирижиране.

Занимавам се и с майсторски класове – разказва той – преподавам в една от школите на Conservatoria de Superior del Liceu, в Academia musical de arte Orfeo Graciens и т.н. Доскоро бях диригент на акордеонния оркестър на остров Минорка, пет години пътувах всяка сряда дотам. Преподавам различни стилове музика. Използвам случая да благодаря на моите български учители Севдалин Симеонов, Георги Митев, Петър Маринов, както и на Тончо Тонев, при когото бях в Пловдив. Освен класическа музика, в България всички свирехме и много народна – голямата страст на акордеонистите у нас. Преди време бях поканен и в една школа на Каталуния, където водя курс по балканска музика. Работата е много интересна за мен. Имам всякакви ученици – не само акордеонисти, но и цигулари, пианисти… Някои са актьори – участват в спектакли и искат да усвоят определени мелодии, за да ги изпълняват на сцената. Показвам им специфичните украшения, учим песни. Най-често се интересуват от българската и македонската музика, както и от румънската. В Испания са много популярни песни като „Македонско девойче“, „Йовано, Йованке“. Чувал съм ги в изпълнение на най-различни състави.

Като солист Калоян участва в проекти на известни испански артисти.

Много се наслаждавам на тази възможност, която ми се предоставя в Испания – продължава той. – Наистина съм на сцената с прекрасни изпълнители, дори не мога да изброя всички. Например в последно време участвам в проект на музикална компания, в която са известни танцьори на фламенко. Ръководител е един прочут балетист – доста неща научавам от него. Проектът е фюжън между фламенко и други стилове. Публиката го харесва, залите винаги са пълни, а спектаклите успешни. Много същ щастлив когато свиря на концерти български фолклор. Нашата музика наистина е невероятна. В България сме приели това като някаква шаблонна фраза, но трябва да я осмислим. Всеки сънародник, който е отишъл в чужбина, знае, че когато покаже нашето изкуство, получава признание, „отварят му се вратите“. Имал съм много случаи да преживея радост и гордост от това, че съм български музикант. Веднъж отидох да слушам каталунска група, изпълняваща балкански репертоар, една от най-добрите там. След концерта реших да поздравя музикантите. Оказа се, че те вече бяха слушали мои концерти. А певицата направо изпадна във възторг от срещата ни. Каза, че следва музикология и в един от курсовете изучават нашите, българските ритми. Не знам дали мога да опиша как се почувствах. Толкова големи нации по света има, но не изучават техния фолклор, а нашия. И то в страна с такива музикални традиции като Испания. Това трябва да се знае.

Калоян сподели още, че замисля проект, който ще осъществи в България, с български музиканти. След години отсъствие от нашата сцена, музикантът иска да направи нещо интересно и запомнящо се.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00