Петър Иванов от Велико Търново се нуждае от помощ

Силата на човешкия дух е безгранична, когато имаш приятелска подкрепа. Когато съдбата ти е нанесла удар, най-лошото нещо е да останеш сам и да се предадеш. В предаването "Хоризонт за вас" разказваме за 41-годишния Петър Иванов от Велико Търново, който след автомобилна катастрофа преди 11 години е прикован на легло и за неговата фея - домашната помощница Мариянка Бузева, която го прие за свой син и започна кампания за неговото лечение.
 
Злокобната история започнала на 15 юли 2006 година.

Дъждовно време, прибирахме се от работа. Бусът поднесе. Ударихме се. Събудих се, на средата на пътя бяхме. Още тогава усетих. Бутнах си краката и ги нямаше. Гръбнакът не е прекъснат, има остатъци от гръбначния мозък.

И така вече 11 години великотърновецът Петър Иванов е прикован на легло. Мъжът днес е на 41 години. Направили му две операции, сложили импланти, за да стабилизират гръбнака, но злощастната катастрофа, при която той е пострадалият пътник, го приковава на легло. За него започва да се грижи болната му майка. Преди една година остава и без нея, губи и брат си, баща му е в Испания. Но Петър намира своята фея в живота. Съседи ходатайствали в Община Велико Търново и от там преди 4 месеца му изпратили домашен санитар, който да го обгрижва по 3 часа дневно. Така в живота му се появява 53-годишната Мариянка Бузева. Цял живот тя е била готвач, останала без работа и от 6 години е на постоянен трудов договор към Община Велико Търново като домашен санитар. Едновременно се грижи за трима тежко болни, а мечтата на Петър да проходи става нейна лична житейска кауза.

Всеки ден, тръгвайки от тях, моите сълзи капеха от очите ми. Защо толкова присърце го приехте? Това е един млад човек, останал е без майка. Почива майката - един инсулт, втори инсулт. Брат му в Кипър загива при катастрофа. Той при катастрофа с гръбнака е потрошен. Остава прикован към леглото. Никой не знае, че тука някъде във Велико Търново на ул. „Георги Бенковски“ лежи и стои млад човек в това положение. Петьо е дневна тема. В къщи като се прибера от работа, аз с него лягам, с него ставам и той ми е тука постоянно.

Домашната помощница Мариянка Бузева започва да обикаля институциите, за да търси какви социални права има прикованият Петър Иванов. Той получава инвалидна пенсия от 230 лева, които не стигат за нищо. Болният мъж живее в общинско жилище. Домашната помощница подава документи през Социални грижи да се плаща наема и консумативите на жилището. Разкрива и дарителска сметка. Поставя дарителски кутии. За малко повече от месец са събрани над 9 хиляди лева. Трябват 38 хиляди долара за лечение със стволови клетки в турска клиника.

Идваха здравни специалисти от Германия, от Испания и от Истанбул. Само турският професор дава надежда, че чрез четири вливания на стволови клетки Петьо ще може да проходи.

Самият Петър никога не е губил надежда, че един ден може да проходи.

Първото, което ми даде надежда, беше екзоскелета, където го видях. През 2011 година бях в Испания за година и половина и там в едно тяхно предаване едно момиче, от малка е в инвалидна количка. Предложиха да пробват този екзоскелет и си стана и почна да ходи. Тогава бяха над 100 хиляди долара. Сега са малко по-евтини - около 40 хиляди. Имам надежда, но екзоскелетът ми остава като последен вариант.

Сега надеждите на Петър Иванов и домашната му помощница Мариянка Бузева са към турския професор Ердал Карайоз, който е един от пионерите в прилагането на иновативни методи за лечение със стволови клетки. Той е основател и повече от 10 години ръководи Изследователския център за стволови клетки и генна терапия към университета „Коджаели“ в Турция.

Дарителска сметка на Петър Господинов Иванов :
UniCredit Bulbank
IBAN: BG81UNCR70001523014624
BIC: UNCRBGSF

Репортажа на Здравка Маслянкова от Велико Търново можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

55-годишната Йовка Петкова се нуждае от средства за лечение

Йовка Петкова е на 55 години и страда от рак на панкреаса с метастази в черния дроб. Преди 6 месеца е извършена лапороскопска операция на жлъчката и е поставен стент . Семейството заплаща медицинското изделие, което не се поема от Здравната каса. При операцията се установява раковото заболяване в последен стадий. Препоръчва се операция на..

публикувано на 27.12.18 в 17:56

Зов за помощ

Активна благотворителна кампания в помощ на 25-годишната Елизабет Донкова от Шумен се провежда в социалните мрежи. Момичето се бори с лимфом на Ходжкин, като следващата стъпка в лечението ѝ е трансплантация на костен мозък. Срокът за извършване на операцията е една седмица, а цената е 200 000 лв. За едно денонощие, българи, живеещи в чужбина са събрали 7..

обновено на 11.12.18 в 11:11
Вивиян Костова

Вяра и Вивиян се нуждаят от помощ в борбата си срещу рака

В събота, на 6 октомври Столичният район "Надежда" организира в Културния дом благотворителен концерт и базар в помощ на Вяра и Вивиян. Двете деца страдат от едно и също онкологично заболяване в последен стадий. Персоналът на детските градини, които те са посещавали, родителите на другите деца и районната администрация се обединиха, за да помогнат..

публикувано на 05.10.18 в 12:40

50 хиляди евро са нужни за операция на Антонио

10-годишният Антонио от Бургас се нуждае спешно от лечение, след като преди 6 години му откриват тумор в мозъка. Сумата, необходима за оперативната интервенция в Хановер е 50 хиляди евро . За съжаление тя е непосилна за родителите му, които разчитат на дарителски SMS, за да може Антонио да се излекува. Когато Антонио Георгиев е едва на 4..

публикувано на 03.09.18 в 14:26

Зов за помощ за Венцислав Миланов, страдащ от рядко автоимунно заболяване

Продължава кампанията за набиране на средства за 53-годишния Венцислав Миланов от София. Той страда от рядко автоимунно заболяване. За лечението му са необходими 12 хиляди лева, като до момента са събрани 2 хиляди лева. Мъжът не може да се храни и обслужва сам, не може да държи изправена главата си. Сестра му Адриана Миланова сподели: "Благодаря..

публикувано на 30.05.18 в 14:43

ОДМВР-Разград организира дарителска кампания за децата на полицейски служител

ОДМВР-Разград организира дарителска кампания за децата на полицейски служител, съобщава пресцентърт на Дирекцията. Инициативата тръгна от началника на РУ-Лозница, където работи младши инспектор Димитър Терзиев. Писмо от директора на ОДМВР старши комисар Ивайло Йовчев е изпратено до главния секретар на МВР. С резолюция на главен комисар Младен..

публикувано на 10.05.18 в 13:52

БНР благодари на всички, които помогнаха за успешната операция на Станислава Пирчева

Преди дни успешно бе осъществена операцията по отстраняването на мозъчния тумор на журналистката Станислава Пирчева. Любимата водеща на Нощния блок на програма „Хоризонт“ предизвика вълна от съпричастност. Сумата бе събрана за изключително кратко време и дори надхвърли необходимите за операцията финанси, което ще позволи останалите средства да..

публикувано на 05.02.18 в 10:53