Спомен за Дико Илиев

БНР Новини
Последният концерт на Дико Илиев като диригент

На 15 февруари се навършват 120 години от рождението на Дико Илиев – композитор, диригент, самороден талант, уникално явление в нашата култура. Автор е на десетки хора, маршове, валсове, ръченици, китки за духов оркестър.




Появява се на бял свят през 1898 г. в с. Карлуково, тогавашната Луковитска околия. Семейството е бедно, независимо, че всички работят от ранна утрин до късна вечер. Едно от любимите неща в детството на бъдещия композитор са неделните хорà на селския мегдан. В спомените си Дико Илиев често се връща към пъстрата картина на народното веселие, съпроводено с хубава северняшка музика. Обучава се като музикантски ученик в школата към Военния духов оркестър в Орхание (Ботевград). Едва 14-годишен е по пътищата на войната като част от духовия оркестър на 16-и Ловчански полк, който е от състава на Първа българска армия. Започнала е Балканската война, после идва Първата световна, а младежът участва в сраженията на Сереския фронт. Там, в окопите, през 1917 г. пише първото си хоро –“Искърското”. По-късно е в София – работи в оркестъра на Военното училище, изпълнява партията на първи тромбон в оркестъра на Софийската опера.





След това се завръща в родния си край. Продължава музикалното си образование сам, както и под ръководството на чеха Александър Вейнер, диригент на оркестъра на 36-и пехотен Козлодуйски полк. В този оркестър Дико Илиев първо е музикант, след това наследява диригентския пост от своя ментор. Живее в гр. Оряхово и в свободното си време обикаля близките села, обучава деца и младежи, създава десетки „духови музики“, за които пише подходящи за нивото им произведения.

Духовата музика на с. Букьовци
Дълго време хората му са считани за народни, а композиторът приемал това като най-голямата творческа награда. През последните си години Дико Илиев живее в гр. Монтана, където за него се грижи дъщеря му. Отива си през декември 1984 г. Няколко години по-късно Монтана става домакин на Празниците на духовите оркестри, които носят неговото име. През 1994 г. тези празници стават събитие от национален мащаб.Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ (с международно участие) се провеждат и в Оряхово, а през 2018 г. предстои тяхното двадесет и второ издание. Домакин на събитието е духовият оркестър при Народно читалище „Надежда 1871 г.“ в града. Съставът също носи името на композитора.





Сегашният му художествен ръководител Кузман Кузманов, както и Хризантема Рашева – секретар на читалището, са сред най-активните изследователи на творчеството на Дико Илиев. Преди около две години, по тяхна инициатива и с неоценимото им съдействие, БНР записа непознати произведения на самобитния творец.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00