Младите музиканти във Филхармония "Пионер" правят всичко за "абсолютната музика"

Любомир Денев-син за премиерната програма на 29 ноември

БНР Новини
Снимка: личен архив

За първи път в своята 66-годишна история Филхармония „Пионер“ ще изпълни Симфония № 3 (известна под името „Ероика“) от Бетовен. Концертът е в столичната зала „България“, вход свободен за студенти и ученици. На диригентския пулт е Любомир Денев-син, който ръководи оркестъра през последните десетина години. Любомир е завършил дирижиране в НМА в София. Сравнително скоро защити докторантура върху малко изследвана у нас тема – „Диригентски проблеми в звукозаписната сесия със симфоничен оркестър“. Като диригент се занимава със звукозаписна дейност на класическа музика, а също и филмова – най-често по поръчка на чуждестранни компании. От октомври е диригент и на Студентския симфоничен оркестър към Академията в София. Изключително съм щастлив, че работата ми с младите музиканти разширява своите мащаби. Благодарен съм и за възможността да дирижирам „Пионер“ от съвсем млада възраст. Може да се каже, че ние „растем“ заедно, защото поех оркестъра скоро след възстановяването му – споделя той.




Най-голямото предизвикателство, което сме си поставили в предстоящия концерт, е Трета симфония на Бетовен – продължава младият диригент. – Досега тя не е била в репертоара на оркестъра, макар че са изпълнявани симфонии № 1, № 5 и № 7 от големия композитор. Така че публиката ще има възможност да чуе нашия поглед към това велико произведение. Младите оркестранти сами избраха творбата. Те я обичат неимоверно много и репетициите ни преминаха със страхотен ентусиазъм и енергия. Смея да кажа, че в момента оркестърът е в прекрасна форма. Освен „Ероика“, ще изпълним и една кратка творба – „Интермецо“ от операта „Селска чест“ на Пиетро Маскани. Тя ще прозвучи в памет на Стефан Линев – български диригент, който си отиде наскоро. Той беше приятел на фондация „Проф. Влади Симеонов“, на оркестъра, а някога самият той е свирил в него. Стефан Линев дирижира и на концерта по повод 60-годишнината от създаването на „Пионер“. Избрахме „Интермецо“ от Маскани, защото то е сред последните неща, дирижирани от него. Доколкото знам, той имаше някакъв специален сантимент към тази музика.

Известно е, че Филхармония „Пионер“ е основана от големия наш диригент проф. Влади Симеонов. Когато той си отиде от този свят, за „Пионер“ настъпиха трудни години и дори преустановяване на дейността. Главно с усилията на бивши оркестранти и фондация „Проф. Влади Симеонов“ оркестърът беше възстановен и започна активен концертен живот.

През последните години в „Пионер“ свирят юноши и младежи на възраст между 14 и 23 години – пояснява Любомир Денев-син. Повечето са ученици от Националното музикално училище и студенти в Националната музикална академия в София. Те са искрено отдадени на музиката – при нас няма заплащане, нито някой ги задължава. Те просто са млади хора, които искат да се развиват като музиканти. Буквално вчера споделих с тях своето изумление от факта, че в една от най-бедните страни в Европа (каквато е нашата), има такива млади музиканти като тях, които правят всичко това за „абсолютната музика“. Правят го, за да се срещнат със сериозни класически произведения, да преодолеят техническите трудности, да покажат какво могат и да преживеят на сцената тези силни емоции заедно.

Благодарни сме на институциите, които винаги ни подкрепят,без което би било невъзможно да работим – Министерството на образованието и науката, Двореца на децата, където репетираме, фондация „Влади Симеонов“ и, разбира с– нашите домакини Софийската филхармония.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петьо Костадинов: „Гайдата е непрекъсващ извор на идеи и на нови музикални открития“

Това също прилагам и в „Булгара“. В тази група се чувствам свободен когато свиря, заедно с колегите там много се забавляваме. Музиката на „Булгара“ е съчетание   на българския фолклор с рок, джаз и други стилове. Свирим предимно по клубове и на фестивали в България и Европа. През 2003-2004 г. имахме удоволствието да свирим заедно в зала..

публикувано на 13.12.18 в 11:36
Стойо Крушкин (вторият от ляво, седнал ) и неговият оркестър. Стилтън, Пенсилвания, САЩ, 1915 г.

Стойо Крушкин и неговият Bulgarian Balkan Band

Стойо Крушкин e сред първите български гвардейски музиканти след Освобождението. Известно е, че през 1878 г., скоро след възстановяването на Българската армия, е взето решение за създаване на военен духов оркестър. Правителството сключва договор с 20-ина чешки музиканти, които поставят началото. Крушкин е роден на 25 декември 1882 г. в село..

публикувано на 11.12.18 в 14:40

Да свириш с цигуларя Петър Делчев – неземно преживяване

Преди половин век българският цигулар Петър Делчев печели за втори път четвърта награда на престижния международен конкурс за цигулари „Николо Паганини“ в Генуа – Италия. Предишното отличие на същия конкурс е само година по-рано, когато Петър е на 17 г. и е необходимо специално разрешение, за да бъде допуснат до състезателните турове. Нека..

публикувано на 07.12.18 в 12:05

Много усмивки и празничен дух

За малките певци от Детски хор „Бодра песен“-Шумен декември е изпълнен със събития. Основан преди 55 години от проф. Венета Вичева, съставът е приел за своя рождена дата 5 декември. Тогава е първата репетиция, на която идват 110 деца. Денят винаги е повод за поклон пред делото на първия диригент, както и за весел детски празник. От 2011 г. на..

публикувано на 06.12.18 в 14:04
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен,..

публикувано на 05.12.18 в 14:29

Богата история и многобройни изяви

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г. От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов,..

публикувано на 05.12.18 в 08:10

„Вайшнав Джан То“ обикаля света в почит към Махатма Ганди

Добър човек е този, който чувства болката на другите, помага на живеещите в бедност и не позволява гордостта да завладее съзнанието му… Езикът му никога няма да изрече лъжа… В неговото съзнание съжителстват всички религии… Това е част от българския текст на„Вайшнав Джан То“ – известен химн, написан през XV век от поета Нарсимха Мехта. В случая..

публикувано на 04.12.18 в 13:00