Скокът от големите корпорации към творчеството

Калина Михайлова: Движим се страшно бързо напред - за да се спасим, трябва да ударим спирачки

4
Калина Михайлова е сменила рязко посоката: от работа в големи корпорации към собствена линия екошалове.
Снимка: Славена Илиева

Да смениш добра кариера с производството на бутикови шалове, използвайки щадяща природата технология. Това е направила Калина Михайлова, която се занимава с растителен принт.

"Този скок е много личен процес. Повече от 20 години съм била във високите корпоративни сфери. Бях се поуморила. Преподредих приоритетите си след раждането на второто си дете и това буквално ме отвя в посока към творчеството, което, може би, винаги е дремело в ъгъла около мен. В един момент ме намери. Загнезди се в душата ми."

Така Калина три години учи занаята, преди да се впусне в новото си професионално занимание. Заминава на изток, за да учи от възрастните жени, съхраняващи хилядолетни традиции на багрене на текстил.

Растение, поставено в средата на естествена материя - коприна или вълна, може да ни даде разкошен отпечатък върху материята, който така да бъде стабилизиран, че да не се отмива и да не изчезва с времето, разказва Салина Михайлова. Усвоената източна техника не може да се приложи напълно у нас, тъй като в Индия използват други растения, които се вплитат като нишки в естествените влакна - памук и вълна.     

Сега Калина работи в градска среда и посвещава част от времето си да създава собствена библиография за растителността около нас:

"Например взимам листа от кестен, листа от клен, от чинар, от каталпа, все листа, които са по пътя от вкъщи до студиото, в което работя. Усъвършенствам постоянно дизайните на платовете. Добавям непрекъснато нови и нови пластове на работа, което ми дава възможност да вкарам в един дизайн нов цвят, да го преплета по някакъв начин. Към лилаво да добавя винено или към жълто да добавя черно, което не е толкова просто." 

Калина е далеч е от мисълта, че може да спаси света, но дълбоко в себе си пази притеснението за "начина, по който светът се е засилил със страшна сила към стената".

"Често си говоря с хора, с които работя ежедневно. Движим се страшно бързо напред, но за да се спасим, според мен, трябва малко да ударим спирачки и да се върнем малко назад."

Радва се, че за да направи един голям шал, отпадъкът, който оставя след себе си, е не повече от шепа листа и два литра вода, които използва, за да отмие остатъците от листенца, дръжки, треви. За разлика от класическата текстилна индустрия, харчеща огромни ресурси. 

Калина мечтае един ден да може да предаде тази технология, близка до природата, на по-големи производители на текстил, за да се използва. "Идеята е, че всеки естествен източник на пигмент - храна, листа, треви, може да ни служи за багрене на платове. Можем да си багрим дрехите с тях. Мога да ви кажа например, че ако натрошите костилки от авокадо и ги сварите заедно с обелките от авокадо ще получите приятен розов цвят."

Историята на Калина Михайлова е разказана в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Михаела Каменова

Мирена Златева и Михаела Каменова - женски почерк опитомява метала

След камъка и глината човекът докосва метала. Не само с практична, но и с естетическа цел.  От миниатюра до монументална творба, създаденото от метал носи душевност и красота.  В ювелирното изкуство, металът се превръща в изящно бижу. Монети, медали, архитектурни елементи – металът придава стойност и достоверност.  Днес изящното и приложно..

публикувано на 13.12.18 в 10:32

Композиторът Марио Григоров: Импровизацията е в кръвта ми

Българският композитор и концертен пианист Марио Григоров, който работи в Лондон, издаде преди дни своя солов албум, озаглавен "Присъствието на отсъствие". Албумът съдържа осем композиции. "Това съм аз и пианото", казва за проекта си Григоров. Той е ученик на световноизвестния български музикант, пианист и педагог Милена Моллова. "Свирил съм 50 години,..

публикувано на 12.12.18 в 12:48
Мона Каушик, Адвет Триптахи и преводачката Биляна Вачева.

Д-р Адвет Триптахи: Българите са изложени на голям стрес и напрежение

"Българите са подложени на голям стрес и напрежение. Това е, което забелязвам тук и което е характерно за България. Второто, което ми прави впечатление е, че българите са много чувствителни, много искат да помагат на другите и това ги прави още повече податливи на стреса." Това каза в интервю за БНР Адвет Триптахи, който е четвърто поколение доктор..

публикувано на 08.12.18 в 11:05
Квартет Дестъни

Destiny Quartet: Кросоувър музиката грабва съвременния човек със страхотна сила

Първата българска кросоувър група с над 1 млн. гледания в интернет - Destiny Quartet - издаде самостоятелен албум, който вече може да бъде закупен предпремиерно. Дамите работят с италианския композитор Маурицио Абени, който направи специална версия на тангото „El choclo“ за тях. Стилистиката на клипа на „El choclo“ се отличава от всички други..

публикувано на 04.12.18 в 13:44
Джина Брия

Джина Брия: Какви ще бъдем след 10 години, зависи от това каква вода пием и каква храна ядем

"Водата е много дълбока и тайнствена материя, чието изучаване изисква методи на физиката, химията и биологията. Отскоро започнах да разбирам тази материя. Много е вълнуващо да се занимаваш с науката за водата". Това каза за предаването "Закуска на тревата" антропологът Джина Брия, която участва в международен научен форум по проблемите на водата в..

публикувано на 04.12.18 в 09:44
Тайе Селаси

Тайе Селаси: Най-голямата награда за мен е думите ми да лекуват

Американската писателка Тайе Селаси представи в България романа си "Отивам си е възвратен глагол". Корените на Тайе Селаси са в Африка, но тя харесва понятието "местен", защото й позволява да се чувства местна на много места по света. Живяла е в  Гана, Индия, Великобритания, Италия и САЩ. "През 2014 изнесох лекция, в която говоря за това, защо си..

публикувано на 30.11.18 в 16:48
Автор на илюстрацията: Милена Радева

Илюстраторката Милена Радева: В България оставаме подвластни на класиката

"Книгите в Европа вече са далеч от тези книги, с които ние сме израснали. Те са се превърнали в класика за европейския пазар, на тях се гледа като на културна ценност, но те не са актуалните теми в момента." Това каза пред "Хоризонт" илюстраторката  Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация": "При нас, все още на нашия пазар се..

публикувано на 30.11.18 в 10:59