Българите в Молдова се надяват европейското бъдеще на страната да помогне за съхраняване на традициите им

С български паспорт сънародниците ни в Молдова имат двойна сила – те са и европейски граждани, и мост между страната им и ЕС

Автор:
Снимка: europe.bta.bg

Как европейската перспектива на Молдова ще допринесе за съхранението на българските традиции в заселения предимно с етнически българи район Тараклия – различни гледни точки изразиха участниците в конференцията "Български гласове за Европа", организирана в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в молдовския град.

“Искаме да живеем в мир, просперитет, да бъдем част от свободния свят. Докато някои решения отнемат време, други трябва да се вземат бързо и решително, като се възползваме от възможностите, които идват с променящия се свят”, заяви молдовският президент Мая Санду на 3 март, когато страната подаде молба за членство в ЕС. Така Молдова стана част от т.нар. Асоциирано трио, заедно с Грузия и Украйна, само седмица след началото на конфликта в съседна Украйна.

Войната се превърна в катализатор на европейската перспектива на региона, а надеждите, които европейското бъдеще на Молдова пробужда у бесарабските българи са в много направления, стана ясно по време на днешната конференция в Тараклия. Специален гост беше българският евродепутат от ЕНП Андрей Новаков, според когото Евросъюзът трябва да открие своето сърце и да проявява повече състрадание и грижа:

Европейският съюз започва от там, откъдето има и едно българско сърце, а в Тараклия те са много. Започва от там, където има университет, в който се учи на български, там където навсякъде пише на български и те поздравяват на родния ти език. Държа да кажа, че българската държава не просто се интересува от вас, а е готова да стори всичко по силите и възможностите си, за да помогне. Правя го и ще продължавам да го правя и аз самият, тъй като представям и вашите интереси на европейско ниво като част от Европейския парламент.”

По време на дискусията се чуха и редица мнения на представители на бесарабските българи, как биха могли да се решат сериозни проблеми, с които от общността не може да се справи сама.

Особено важен сред тях е този за бъдещето на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“, чиято мисия е да съхранява и развива българския език, история и традиции. 70% от обучаващите се в него са етнически българи.

“Част от студентите се обучават в съвместната с Русенския университет “Ангел Кънчев” специалност “Бизнес мениджмънт”, която им позволява след завършване да получат българска диплома – посочи ректорът на учебното заведение доц. Мария Паслар и поясни: – Университетът ни работи съвместно и с великотърновския “Св.св. Кирил и Методий”, но и с двете висши учебни заведения, сътрудничеството не е напълно пълноценно. Все още нямаме възможност заедно да подготвяме специалисти и да издаваме взаимно валидни дипломи. Надяваме се, че диалогът, който се води на най-високо ниво между България и Молдова за създаването на филиал на български университет в Тараклия, ще завърши успешно и през новата учебна година тук вече ще работи подобно учебно заведение. Надяваме се, че след това, студентите ще могат да избират и от по-широк набор специалности извън педагогическите, като инженерни, технически, аграрни и други.“

Сътрудничество с музеи от Европейския съюз би допринесло за поддържането на българската култура и традиции в Тараклия, категорична е директорката на Музея за културно наследство там.

Нашият музей е един от малкото в Молдова, които работят в сътрудничество с Българската академия на науките. Вече четири години участваме в различни научни конференции, подготвяме доклади и работим с училища и детски градини. Всичко това е видно и от нашите отчети“ – обясни Татяна Некит и даде следния пример:

“Имаме много хубава идея за изграждането на етно комплекс, който да показва традициите на бесарабските българи. Тя е още от 2016 година. Не можем да я осъществим вече шест години, защото нямаме финансиране.”

Основателят на фондация „Български дух“ Олег Косих припомни, че благодарение на тях, всяка година около 100 ученици от Молдова, заминават да следват в България, където често след това намират и своята реализация.

“Ние няма как да изискваме от ЕС или от България нещо специално за нас, тъй като никой не е длъжен да ни дава нищо. Хубаво е да помислим за една социално-икономическа програма, която да носи ползи и за Молдова, и за България” – посочи Олег Косих.

Бесарабският българин изрази надежда, че европейската перспектива на Молдова, ще позволи на тараклийския район не просто да се запази, а да се превърне в модел как едно малцинство не просто живее в своите рамки, а допринася за добруването на цялото европейско общество. Той предложи и създаването на работни групи по различните държавни политики, в които да бъдат поканени и представители от българските министерства.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 09.06.22 в 14:20

Среща-дискусия: „ЕС по света“

„ЕС по света“ беше темата на срещата-дискусия, която се състоя на 7 юни от 11:00 ч. в Арт фоайето на Радио Стара Загора. Събитието е част от проекта „Нашата Европа“ на Българското национално радио, който се осъществява съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България. Три бяха основните теми, по които дискутираха участниците: - Външна..

публикувано на 08.06.22 в 15:28

„По-силна икономика. Социална справедливост“

Дискусията ще се проведе в  Арт салона  на Радио Шумен на  14 юни    от 10:00 ч.  и ще бъде предаванана живо във " Фейсбук"  страницата на Радио Шумен и през платформата  ZОOM (линк) В дискусията ще се включат експерти в сферата на икономиката и финансите, предприемачи и социални експерти. Гости ще бъдат и ученици от ПЕГ по икономика в Шумен...

публикувано на 06.06.22 в 12:57

„ЕС по света"

Радио Стара Загора Ви кани на втората си дискусия от проекта „Нашата Европа“ на БНР, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“. Темата е „ЕС по света". Форумът ще се проведе в Арт фоайето на Радио Стара Загора на 7 юни от 11:00 ч., на живо във "Фейсбук" страницата на..

публикувано на 27.05.22 в 23:14
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
От ляво на дясно: зам.-посланикът на САЩ Андриа Бруе - Родригез, Валентина Иванова от дружество „Приятели на САЩ“, кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Илхан Кючук

За "Месец на Америка" говорят Хасан Азис и Илхан Кючук

Откриха дванадесетото издание на "Месец на Америка" в Кърджали. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ.   Евродепутатът Илхан Кючюк изнесе лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз - САЩ“ . След лекцията кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът от..

публикувано на 17.05.22 в 10:50

"Вход Свободен" – любов и бъдеще със смисъл

В първия ден от седмицата ще ви разкажем за Международната онлайн конференция "Младите хора определят бъдещето на Европа". Повече от 100 млади хора от цяла Европа ще участват в еднодневно онлайн събитие, споделяйки идеи за бъдещето на Европа. Подробности за конференцията ще чуем от разговора  със Симона Димитрова - председател на национален..

публикувано на 17.05.22 в 10:49
Димо Чотров

Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк с голям обхват от високи технологии

Образование, тренировки за реакции в различни ситуации, медицински и инженерни приложения, интеграция с други области, като изкуствен интелект – разпознаване на говор, реалистично представяне на среди са само част от приложенията, които намират реализация в лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк. „Имаме не малко съвместни..

публикувано на 17.05.22 в 10:46