Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Тараклия са притеснени заради териториалната реформа в Молдова

Снимка: president.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова и Иван Паслар, председател на населения с българи район Тараклия в Молдова, обсъдиха в президентството предстоящата административно-териториална реформа в Молдова и евентуалните последствия от нея. Независимо от уверенията на молдовските власти, че Тараклийският район ще запази своята цялост, българите там изразяват притеснение, че при новото райониране той ще загуби статута си на център на българщината. Вицепрезидентът пое ангажимент за единна позиция на българската държава, която да бъде отстоявана пред молдовските власти. Илияна Йотова даде пример с общите действия по отношение запазването на целостта на Болградския регион при осъществяването на административно-териториалната реформа в Украйна. 

Йотова и Паслар разговаряха и за развитието на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“, който е единственото българско висше учебно заведение в чужбина. В момента в Тараклийския университет се обучават студенти по специалност „Бизнес мениджмънт“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и се преговаря висшето училище да се преобразува във филиал русенското висше учебно заведение. Йотова заяви позицията си, че университетът има повече потенциал за развитие и образованието, което дава, трябва да е съобразено със спецификите на региона, за да могат завършилите да останат и да развиват Тараклия. 

Председателят на район Тараклия постави пред вицепрезидента и проблема с липсата на учители от България и учебници на български език. 

Беше обсъдена и идеята на Илияна Йотова за създаване на културен център в Тараклия с по-широка дейност. Йотова и Паслар разговаряха също и за засилването на бизнес контактите между България и населения с българи молдовски район. В края на срещата, Иван Паслар изказа благодарността си към вицепрезидента за неизменната подкрепа за сънародниците ни в Молдова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35
Ваня Которова

Ваня Которова от Будапеща - за народознанието като смисъл и възможност за себепознание

Легендарна е славата на българските градинари в Унгария, започнали да пристигат там още през ХІХ в. и допринесли за развитието на земеделието в тази централноевропейска държава. Те са причината и до днес в Унгария името „българин“ да звучи..

публикувано на 21.04.24 в 15:18