Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Иран нарушава правила, които всички нации трябва да спазват

\n

Съединените щати, Франция и Великобритания остро разкритикуваха Иран, след като Техеран обяви, че изгражда втори завод за обогатяване на уран. Американският президент Барак Обама заяви, че информацията отново показва нежеланието на Техеран да спазва ангажиментите си към международнта общност. "Иран нарушава правила, които всички нации трябва да спазват, като по този начин застрашава международния режим за ядрено разоръжаване, отнема възможностите, които иранския народ заслужава, и застрашава стабилността и сигурността в региона и в световен мащаб."

\n

Въпреки острото си изказване Обама заяви, че Съединените щати остават отворени за диалог с Иран, но ислямската страна трябва да докаже готовността си да сътрудничи на МААЕ.

\n

Френският президент Никола Саркози призова за налагане на санкции на Техеран, ако до декември иранските лидери не засвидетелстват промяна в курса на политиката си.

\n

Британският премиер Гордън Браун заяви, че международната общност трябва да действа по-твърдо спрямо Иран и да наложи повече и по-строги санкии на ислямската република. "Няма да оставим този въпрос така и сме готови да наложим повече и по-строги санкции. Иран трябва да се откаже от всякакви военни амбиции в ядрената си програма."

Би Би Си

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени