Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент Никола Саркози пристига на посещение в Казахстан

Снимка: Ройтерс
Френският президент Никола Саркози пристига на кратко посещение в Казахстан, за да започне стратегическо партньорство между двете страни с първа поредица сделки, предаде Франс прес.

Визитата на Саркози е отговор на посещението на казахстанския президент Нурсултан Назарбаев в Париж през пролетта. Силният икономически растеж на богатата на петрол, газ и руди бивша съветска република пред последното десетилетие привлича френските предприятия от години, но без необходимата политическа подкрепа френските компании се задоволяваха с дребни сделки. Очаква се френски компании да подпишат договори на стойност 200 милиона евро за два сателита за наблюдение на Земята, за 300 млн. евро - за доставка на подвижен състав за трамвая в Астана и за още 100 млн. евро - за доставка на военно радиооборудване.

Освен икономическата си насоченост, посещението на Саркози има за цел и развиването на политическите връзки със страната, определяна като "стълб на стабилност и умереност" пред вратите на Иран и Афганистан. Сред споразуменията, които ще се сключат днес, фигурира и документ, който улеснява транзитния превоз през казахстанска територия на продоволствия за 3000-те войници от френския контингент в Афганистан, допълва Франс прес.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени