Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Саркози се срещна с българския премиер Бойко Борисов

\n Цветелина Стоянова - спец. пратеник на БНР в Париж\n
\n
В Елисейския дворец в Париж се проведе срещата на френския президент Никола Саркози с българския премиер Бойко Борисов. Двамата са обсъдили основно проблеми, свързани с двустранните отношения. Обещано е било пълното съдействие на Франция за получаване на компенсации за закриването на блоковете на АЕЦ „Козлодуй”. Борисов и Саркози са обсъдили и борбата с корупцията у нас.

Темата за АЕЦ „Белене” и за компенсациите, които трябва България да получи и са поискани в размер на 300 милиона евро, е била една от централните теми в разговора между президента Саркози и българския премиер Бойко Борисов. Саркози, по думите на Борисов, е поел личен ангажимент Франция да стане водеща страна по отношение на това, България да получи по-скоро компенсациите за АЕЦ „Козлодуй”. А по темата „Белене” Борисов подробно е запознал Саркози с това, че България е изправена пред свършен факт - вече има избрана технология, похарчени са пари и оттук насетне проектът трябва да се спасява. Това, което френският президент е поел, пак като личен ангажимент, е да провери какво може да се направи и откъде да се намери финансиране. И това, за което България най-вече държи, е да се каже, че това, което ще се строи, е сигурно и няма да се наложи да бъде затворено примерно след 10 години, обясни Бойко Борисов.

Другата тема, която вече беше коментирана и в по-предишни разговори на премиера с неговия френски колега, България в условията на криза няма да закупи френските корвети, които фигурират в стратегическото споразумение между България и Франция, но по отношение на белгийските фрегати, които са на въоръжение във военноморските ни сили, те ще се ремонтират от Франция, но след 2011 година.

Саркози е поел също личен ангажимент да съдейства на България за по-бързото усвояване на парите от еврофондовете, както и ангажимент да се увеличи с четири месеца срокът на договора по Шенген, за да могат да се усвоят парите от България, тъй като има изоставане.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени