Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венета Атанасова: Едва 2-3% от болните от остеопороза у нас се лекуват


Едва 2-3% от заболелите от остеопороза у нас си позволяват да се лекуват, а скоро след започване на лечението го прекъсват основно по финансови причини, съобщи в предаването "Хоризонт до обед" Венета Атанасова, заместник-председател на асоциация "Жени без остеопороза".

Всяка трета жена след 50-годишна възраст и всеки пети мъж са засегнати от остеопороза, отбеляза Венета Атанасова. Статистиката се базира на скринингови изследвания, които асоциацията провежда вече 4-та година. Наричат болестта "тихият убиец", защото голяма част от хората изобщо не знаят, че са болни", обясни Атанасова. Според нея, статистиката е стряскаща - от 12 до 20% от хората, счупили бедрена кост, умират още през първата година. От юни тази година имаме реимбурсация на 50% от лекарствата за остеопороза, а те са доста скъпи, посочи Венета Атанасова. За сравнение: в Гърция и в Румъния реимбурсацията е 90% и това прави лечението много достъпно.

Атанасова препоръчва профилактика на хората в по-млада възраст и прием на повече калций и витамин D. Според нея, "всички анорексични момичета с поднормено тегло са почти на 100% застрашени от остеопороза в по-късна възраст". 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени