Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентино Роси с девета световна титла

Валентино Роси 
Снимка: BGNES

Италианецът Валентино Роси с "Ямаха" защити световната си титла по мотоциклетизъм в клас MotoGP. 30-годишният пилот финишира трети в предпоследния старт от сезона за Голямата награда на Малайзия и е недостижим на върха на генералното класиране.

Това е седма титла за "Доктора" в Кралския клас и общо девета в кариерата му. Той триумфира при 125-кубиковите (1997 година) и при 250-кубиковите мотоциклети (1999). За него това е  163-о класиране на подиума в 226-ото състезание в кариерата.

На пистата "Сепанг" победител стана австралиецът Кейси Стоунър с "Дукати". Той изпревари с почти 15 секунди втория Дани Педроса (Испания) с "Хонда".

Преди последното състезание от сезона във Валенсия следдве седмици Роси е недостижим с 286 точки, пред Лоренсо с 245 точки и Стоунър с 220 точки.

Хироши Аояма с "Хонда" триумфира в надпреварата в в клас до 250 куб. см и се доближи до титлата в крайното класиране. Японецът изпревари с повече от 6 секунди Ектор Барбера от Испания с "Априля". Защитаващият титлата си Марко Симончели (Италия) с "Джилера" се бори до последните метри с Барбера, но в крайна сметка остана трети.

При 125-кубиковите машини най-бърз беше Хулиан Симон с "Априля". Така 19-годишният испанец, който си осигури световната титла още миналата неделя в Австралия, записа шеста победа за сезона. На пистата "Сепанг" Симон изпревари съотборника си Брадли Смит от Великобритания. Трети остана Пол Еспархаро (Испания) с "Дерби".

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна