Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

Надпреварата за това кой ще стане първият председател на Европейския съвет се интензифицира, след като премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер се самопредложи като потенциален съперник на бившия британски премиер Тони Блеър, пише „Файненшъл таймс”. Ключов момент за битката ще бъде срещата днес между френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, които се очаква да обсъдят кандидатурата на Блеър в Париж.

Евроинтеграционният процес се сблъска със значителни трудности. Вчера конституционният съд на Чехия отложи за началото на ноември решението по въпроса дали Лисабонският договор на ЕС съответства на основното законодателство на страната. А докато не бъде взето решението от съда, президентът на Чехия Вацлав Клаус няма да подпише документа, пише „Коммерсант”. От Еврокомисията заявиха, че в резултат на това на срещата на ЕС, която ще се проведе на 29 и 30 октомври, няма да може да бъде избран президент и външен министър на Евросъюза и ще трябва да се организира извънредна среща на ЕС през ноември.

Ирак изрази интерес от възобновяване на своята мирна ядрена програма, чиито съоръжения бяха бомбардирани от Израел през 1981 г. и от САЩ десет години по-късно. Иракски министър заяви, че Багдад се е свързал с Международната агенция за атомна енергия за получаване на разрешение да възобнови своята мирна ядрена програма, пише „Таймс”.

Руската федерация за бодибилдинг и фитнес е поръчала създаването на бронзов бюст на руския премиер Владимир Путин като подарък за бившия холивудски бодибилдър и губернатор на Калифорния Арнол Шварценегер, пише „Дейли Телеграф”. Бюстът в момента се изработва в родния град на Путин Санкт Петербург и ще бъде изпратен на филмовата звезда, навлязла в политиката, през март следващата година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна