Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилари Клинтън ще разговаря с палестинския президент Махмуд Абас

Американският държавен секретар Хилари Клинтън трябва да разговаря днес с палестинския президент Махмуд Абас по време на посещението си в Абу Даби, преди да посети и Израел. Наблюдателите в Близкия изток обаче са скептични за шансовете й да успее да даде тласък на мирния процес в района.

Печатът в Близикия изток коментира, че идването в района на Хилари Клинтън означава, че мирният процес е в безизходица и тя ще се опита да го съживи. Големият въпрос, смятат анализаторите, е дали тя ще предложи моркова или тоягата.

Визитата на американския държавен секретар беше предшествана от тази на специалния пратеник на Белия дом Джордж Митчел, чиито разговори с палестинските и израелски ръководители не позволиха да бъдат преодолени, големите разногласия между тях. Палестинците настояват преди започването на какъвто й да е диалог, Израел да замрази напълно колонизацията на окупираните територии.

Освен това в Абу Даби Хилари Клинтън има среща с един много отслабен палестински президент, който контролира вече само Западния бряг. Ислямисткото движение Хамас, в ивицата Газа, оспорва неговата легитимност и отхвърли предложените от него общи избори през януари. Вътрешно палестинските борби определено пречат на подновяването на мирния процес.

Според медиите в района, когато мирният процес между палестинци и израелци е в застой, възможно е американският държавен секретар да промени тактиката и да се възползава от призивите на Сирия и Израел за диалог.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кореспондент на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна