Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Германският концерн "Ер Ве Е" обясни отказа си от инвестиране в проекта за строителството на АЕЦ "Белене" в България с това, че София не е могла да формира единна финансова концепция за проекта, обяснява вестник Взгляд. Изданието се позовава на писмо на главния изпълнителен директор на компанията Юрген Гросман.

Македонският вестник Вечер съобщава, че българската прокуратура започна проверка за новата опасна игра по улиците в София, при която ученици-шофьори се обзалагат, предизвиквайки смъртта, че с голяма скорост ще минат на червен светофар. Онези, които успеят, ще получат награда от 5 000 евро. От прокуратурата съобщиха, че в облога на играта, наречена "руска пътна рулетка", участвали и наблюдатели, които свидетелстват за резултата.

Последните дни на октомври преминаха под знака на големи успехи за Русия в сферата на проектите за тръбопроводи, коментира електронното издание на неправителствената организация ФОНД ЗА СТРАТЕГИЧЕСКА КУЛТУРА. Очевидният напредък в южно направление позволи на руския премиер Владимир Путин да направи сензационно изявление, според което "Южен поток" може да бъде построен по-бързо от Северен. Проектът може да изпревари и 'Набуко", посочва изданието.

Предстоящото официално посещение на британския външен министър Дейвид Милибанд в Москва по покана на руския му колега Сергей Лавров вероятно ще бъде от огромно значение, пише Файненшъл Таймс. След убийството на Александър Литвиненко през 2006 г., отношенията между Лондон и Москва рязко се влошиха. Сега страните трябва да подчертаят, че сътрудничество между тях е възможно.

Изглежда, че Ангела Меркел, която наскоро бе преизбрана за канцлер на Германия, собственоръчно разби надеждите на Тони Блеър да стане първият президент на Европейския съюз, коментира австралийският вестник Сидни Морнинг Хералд. Според изданието, Меркел е отклонила ключовия глас на френския президент Никола Саркози, непоклатим поддръжник на Блеър само допреди две години, от бившия британски премиер и го е насочила към дясноцентристки кандидат.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени