Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът отбелязва 20-та годишнина от падането на Берлинската стена

Днес в Берлин официално ще бъде отбелязана 20-та годишнина от падането на Берлинската стена. Кулминацията на тържествата ще е тази вечер пред Бранденбургската врата, където ще се съберат държавни и правителствени ръководители от цял свят, бивши и настоящи политици, берлинчани и много гости на града.

Тази вечер пред Бранденбургската врата се очакват скъпи гости от цял свят, сред тях ще са руският президент Дмитрий Медведев, американският държавен секретар Хилари Клинтън, френският президент Никола Саркози, британският министър-председател Гордън Браун, председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозо, правителствени и държавни ръководители от Европа.

От българските политици в тържествата по случай 20-годишнината от падането на Берлинската стена ще участва премиерът Бойко Борисов. По покана на президента на Федералната република Хорст Кьолер, българският министър-председател, ще бъде на официалния прием, даван от германския държавен глава в двореца "Белвю" в Берлин.

Наред с действащите политици за тържественото отбелязване на годишнината са поканени и главни действащи лица от преди 20 години като бившият съветски президент Михаил Горбачов, бившият полски президент и лидер на "Солидарност" Лех Валенса, бившият германски външен министър Ханс Дитрих Геншер и др. На тях е отредена централната роля – да съборят отново Берлинската стена. Този път тя е символична под формата на домино, изградена от 1000 пъстри блокчета от стиропор, които са разположени край Бранденбургската врата по линията, където се е намирала стената преди 20 години. Тържеството ще бъде предавано директно по германската обществена телевизия и ще направи милиони зрители съпричастни с него.

По публикацията работи: Александър Велев - кор. на БНР в Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени