Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава делото срещу бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов

С разпит на свидетели продължава делото срещу бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов, подсъдими за пране на пари, получени от Европейската програма САПАРД. Общо 7 са подсъдимите в мегапроцеса, който се наблюдава с повишено внимание от Европейската комисия.

7,5 милиона евро е сумата, която прокуратурата твърди, че е изпрана през бившата собственост на Людмил Стойков в комплекса „Дюни”. Парите, получени с фалшиви документи от програмата САПАРД, са преминали в обща офшорна фирма на Стойков и Николов и през български банки са инвестирани на морето. Двамата отричат. Свидетел с внезапна амнезия и свидетелка, подсъдима по делото за източването на програма САПАРД, изслуша съдебният състав преди месец.

След свидетелите днес ще говорят експертите, после ще се тръгне към пледоарии и присъди, след като делото тръгне по съкратената процедура, но без признаване на вина от страна на подсъдимите. Напротив, всеки път те повтарят, че процесът е за пред Брюксел, а те - невинни жертви на българската отчетност пред Европейската комисия.

Събитията от последните дни поставиха мегапроцеса в по-различен аспект. Мутри ли са Стойков и Николов, попита вчера вътрешният министър като част от престрелката между президента, премиера и кабинета и припомни, че освен герои в докладите на ОЛАФ Стойков и Николов са и институционални спонсори. Първият – на президента, а вторият на БСП. Как ще отговорят на това предизвикателство двамата ще стане ясно до часове.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна