Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Желева изтъкна успехите в първите сто дни мандат на правителството

Отблокирането на част от европейските средства по програмите ФАР, САПАРД и ИСПА беше определено като успех на новото българско правителство от министъра на външните работи Румяна Желева. Тя направи отчет за първите 100 дни от мандата.

За периода от 30 юли до 30 октомври ЕК отблокира 56 милиона евро по ФАР, 113 милиона по ИСПА, 77 милиона евро по САПАРД или общо 130 милиона по оперативните програми плюс един милион лева за програмата „Шенген”. Това заяви Румяна Желева, представяйки отчета на свършеното през първите 100 дни, като заяви, че тези резултати са благодарение на работата на новото българско правителство. 300 милиона допълнителни компенсации за АЕЦ „Козлодуй” бе друга, изтъкната от нея, победа за правителството в отношенията му с Брюксел.

Външната министърка подчерта, че е работила за това да не се обвързва мониторинговия механизъм по правосъдие и вътрешни работи с други политики, като например тази за присъединяването на България към Шенген, тъй като това е била реална опасност на Срещата на върха на европейските представители.

Не бе пропусната и адекватната, по думите на Желева, реакция при нахлуването на руски специални части в Българския център на промишлеността в Москва. По повод спора с президента за отзоваването на двамата посланици в Турция и САЩ Румяна Желева още веднъж повтори, че президентът е бил надлежно информиран за нарушенията на двамата дипломати, но тя е готова на среща за допълнителна информация, ако президентът пожелае това.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна