Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийският президент Башар ел Асад е на посещение в Париж

Сирийският президент Башар ел Асад е за втори път гост на Елисейския дворец от идването на президента Саркози на власт. Но срещата си днес, двамата са обсъждали преди всичко преговорите за мир в района, но и иранската ядрена програма. След разговорите Башар ел Асад потвръди, че доверието се е върнало в отношенията между Париж и Дамаск.

Няма съмнение, че сирийският президент е ключовата фигура на френската стратегия в Близкия изток. Веднага след избирането си Никола Саркози реши да поднови диалога с Дамаск, прекъснат от предшественика му Жак Ширак след убийството на бившия ливански министър-председател Рафик Харири. Париж е вече убеден, че стабилността на района минава през подобряване на отношенията със Сирия и като доказателство посочва сформирането на правителство на националното единство в Ливан. В същото време Франция се стреми да играе посредническа роля в решаване на конфликтите в Близкия изток.

Израелският министър-председател, който е на посещение в Париж в сряда заяви, че е готов да започне преговори със сирийския президент по всяко време без предварителни условия. Башар ел Асад днес отклони поканата и подчерта, че Сирия не поставя условия, тя има права върху Голан и в момента има посредник по израелско-сирийските преговори – Турция.

В по-широк мащаб Никола Саркози иска да си осигури сирийската подкрепа за съживяване на неговия Средиземноморския съюз, след отказа на арабските страни да заседават там заедно с Израел заради офанзивата му срещу ивицата Газа.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени