Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще избира президент и външен министър

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз  се събират довечера на извънредна среща в Брюксел, за да изберат първи президент и първи външен министър на общността. И за двата поста има значителен брой кандидати, но около името на никой от тях няма консенсус. Очакванията са за продължителни дискусии, тъй като при избора ще се търси сложен политически и географски баланс на интереси.

Идеалният кандидат за пост номер едно трябва да вижда себе си не като президент на всички европейци, а като делови председател на Европейския съвет, който координира неговата работа и умее да помирява противоречиви интереси. Този профил очертаха на вечеря в Париж френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел. Пак според тях, в него най-добре се вписва скромният,  но резултатен премиер на Белгия Херман ван Ромпуй. Затова той влиза в недпреварата днес като водещ претендент. Значителни шансове запазват и министър-председателите на Холандия и Люксембург - Ян Петер Балкененде и Жан-Клод Юнкер.

Всички те принадлежат към дясноцентристки партии, откъдето според Саркози и Меркел, трябва да бъде излъчен първият президент на Евросъюза. Затова за негов външен министър се търси социалдемократ, чийто избор ще осигури подкрепата на левицата в Европарламента. Той ще бъде и заместник председател на Европейската комисия, ще председателства съвета на външните министри и ще ръководи бъдещата дипломатическа служба на общността  - дейности, които според анализаторите тук, изпълват поста му с повече съдържание от президентския.

Прогнозите са, че дори да е тежка и продължителна, започващата тази вечер среща на върха ще стигне до съгласие за имената и ще бъде отчетена като успех. За да бъде изпълнено това  обаче, решенията ще трябва да бъдат взети не просто с квалифицирано мнозинство, както предвижда процедурата, а с консенсус. Обратното ще е знак, че макар и вече с приет Лисабонски договор, разширеният Европейски съюз продължава да има проблем с вземането на ключови решения за бъдещето си.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени