Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът приветства избирането на Херман ван Ромпуй за президент на ЕС

Вашингтон приветства назначаването на първия президент и първия върховен представител за външната политика на Европейския съюз. Новите ръководни постове "ще укрепят Европейския съюз и той ще стане още по-силен партньор" на САЩ, се посочва в изявление на Белия дом.

Белгийският премиер Херман ван Ромпуй бе избран за първия президент на Европейския съюз от лидерите на 27-те страни членки, които се събраха на извънредна среща в Брюксел. Британската еврокомисарка за търговията Катрин Ащън бе избрана за върховен представител за външната политика - първия де факто външен министър на съюза.

Не можеше да бъде направен по-добър избор на ново ръководство на Европейския съюз, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той благодари на шведския премиер Фредрик Рейнфелд за "блестящата подготовка" на Европейския съвет.

Френският президент Никола Саркози също заяви подкрепата си за новоизбрания президент на ЕС, изтъквайки, че лидерите на съюза са направили "прекрасен избор". По думите му консенсусът за избора на Ван Ромпуй е бил постигнат "бързо и безболезнено". "Херман ван Ромпой е една от най-силните европейски фигури", изтъкна Саркози.

Британският премиер Гордън Браун изрази задоволство от факта, че първият върховен представител за външната политика на ЕС е представител на Великобритания. Изборът на Катрин Аштън гарантира, че гласът на Великобритания "ще се чува по-добре" в Европа, подчерта той.

По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени