Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стойчев: 60% от българите вярват, че най-лошото от кризата вече е минало

Снимка: BGNES

60% от българите вярват, че най-лошото от кризата вече е минало. Това показва изследване за нагласите на хората една година след началото на икономическата криза. Според изпълнителния директор на институт "Отворено общество" Георги Стойчев изследването регистрира значително повишаване на хората с оптимистична нагласа  за бъдещето, т.е. на хората, които очакват икономиката от тук нататък да се подобрява. Броят на оптимистите през октомври е три пъти по-голям от този през март тази година, уточни Стойчев. Проблем от гледна точка на експертите от "Отворено общество" е, че този оптимизъм се дължи повече на политически фактори, отколкото на икономически.

"За добро или за лошо гражданите възприемат икономическата криза като политическа. Решаването на част от политическите дилеми пред българското общество след изборите и след сформирането на новото правителство създава очакване за подобряване на икономическата ситуация. Това на практика се разминава с реалната динамика в икономическото развитие на страната", каза Георги Стойчев. Според него парадоксът е, че най-оптимистичните очаквания са регистрирани в тримесечието, което е най-лошо от гледна точка на икономическото развитие.
"В България се получи наслагване на две кризи. От една страна, кризата на доверието в управлението, която започна да се задълбочава след спирането на европейските фондове през юни миналата година и на икономическата криза", каза експертът. Според него към момента ситуацията е следната- българите не искат да сменят управлението на страната, но продължават да не знаят какви са антикризисните мерки на правителството. 50% от хората заявяват, че не знаят какви антикризисни мерки са предприети, въпреки че близо 100% от хората смятат, че специални антикризисни мерки са необходими.

Стойчев каза още, че разликата от март е, че в момента антикризисните мерки на това правителство се ползват с два пъти повече подкрепа, от антикризисните мерки на предишното правителство. Това отново е свързано с повишеното политическо доверие на българските граждани към управляващите, а не задължително с това, че те усещат реално ефекта.

Интересно в изследването също е, че българските граждани са два пъти по-оптимистични за развитието на страната, отколкото за развитието на семейните бюджети.


Около 57% от българските граждани смятат, че са засегнати от кризата, 37 заявяват, че не са. "Икономическата криза много прилича на свинския грип - тя засяга най-много хората на средна възраст, а най-малко засяга хората на пенсионна възраст. Най-силно засегнати са хората между 30 и 60 г. т.е хората, които са на пазара на труда. Друга важна тенденция, която показва изследването е, че в рамките на тази криза, за разлика от други страни, българите са запазили доверието към банковата и финансовата система на страната. Това доверие е изключително стабилно и високо, каза Георги Стойчев.

(Л.Ц.)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна