Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин е на посещение в Париж за подписването на серия двустранни договори

Около 20 договора за руско-френско сътрудничество трябва да бъдат подписани днес в Париж в присъствието на руския премиер Владимир Путин. След пристигането си той проведе разговор с френския си колега Франсоа Фийон.

Едно от най-важните споразумения, очаквани от Москва, е за спасението от фалит на руския автомобилостроител "Автоваз". Очаква се подписването на протокол между тримата акционери на компанията, сред които френската фирма "Рено". Тя се ангажира с осигуряването на техническа помощ на стойност 24 милиона евро за модернизация на производството на автомобилите Лада.

Френският енергиен гигант "Електрисите дьо Франс" ще участва в руския проект за газопровода "Южен поток", съобщи руският премиер Владимир Путин. Френската компания е подписала спогодба с руския газов гигант "Газпром". "Електрисите дьо Франс" ще има участие от 10 процента в проекта.

Други двустранни договори засягат областта на енергетиката и околната среда, както и облекчаването на визовия режим за работещите руски граждани във Франция. Ще бъдат сключени и културни споразумения пред предстоящата през 2010 г. "Година на Русия във Франция".

Въпреки че Владимир Путин няма да се срещне с френския президент Никола Саркози, който е на обиколка в Южна Америка, руско-френските държавни срещи напоследък видимо зачестиха.


По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени