Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общността на нациите обеща да работи за глобално споразумение по климата в Копенхаген

Страните-членки на Общността на нациите обещаха да работят за глобално споразумение по климата на предстоящата среща в Копенхаген. В тази общност врлизат 53 държави, повечето от които бивши колонии на Великолбритания.
След срещата им в столицата на Тринидад и Тобаго - Порт ъф Спейн, премиерът на Австралия Кевин Ръд подчерта, че има нужда от бързи действия.

"Ние, като Общност на народите, представляваща една трета от населението на света, смятаме, че времето за действие по отношение на климатичните промени е дошло. Часовникът отброява времето до Копенхаген.", каза Ръд.

На срещата бяха обсъдени въпроси като нуждата от фонд за финансиране на по-бедните държави. Датският премиер Ларс Локе Расмусен заяви:

"Предложението за създаване на фонд в Копенхаген е много конкретно и се отнася до изключително важния въпрос за бързото начално финансиране. Обсъждането на въпроса с паричните средства всъщност е ключът, който може да подейства като катализатор на преговорите за постигане на споразумение в Копенхаген."

Фондът, който трябва да бъде създаден следващата година, има за цел да набира пари, които да помогнат на развиващите се страни да се адаптират към изискванията за намаляване замърсяването на околната среда.

По публикацията работи: Евронюз
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна