Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Малинов: Лисабонският договор означава по-ефективна Европа

Снимка: БГНЕС


Според новият български евродепутат Светослав Малинов, влизането в сила на Лисабонския договор, би трябвало да бъде "начало на Европа с по-голямо самочувствие и по-сериозно присъствие на световната сцена". Във вътрешен план това означава Европа да бъде по-ефективна и да взема решенията си по-бързо, допълни той. Анализаторите казват, че едва ли скоро ще има институционална промяна от такъв мащаб, подчерта Малинов.

Светослав Малинов изтъкна, че договорът влиза в сила "след тежък и дълъг дебат" и че е "много изстрадан договор". Според новия ни евродепутат, така ще се преодолеят дефицитите на ЕС, заради което съюзът е упрекван и от външни, и от вътрешни критици - "поне на хартия всички тези натрупани критики трябва да бъдат преодолени". 

"Хората очакват известни и бляскави имена, а това не се получи при избора на новите длъжности в ЕС. Но това че не познаваме някой политик не означава че той няма качествата", допълни Светослав Малинов. Реакцииите при избора на Барозу бяха същите, припомни той. 

Желанието на всички е оттук нататък националните парламенти да участват по-активно още в предварителната част, при изготвянето на законите, обясни Малинов. "В България останахме с впечатление, че идват някакви неща - наредби, директиви, които българският парламент гласуваше почти автоматично, без дебат". Сега ще има възможност за участие и корекции още преди нещата да стигнат до онова ниво, което връща законодателството за ратификация, каза още Светослав Малинов. По думите му, в началото може би няма да сме подготвени, но оттук нататък всеки български политик трябва да е подготвен за това европейско измерение.

/Я.Б./
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна