Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Попов: Държавни институции се "източват" като фирми

Изпълнителният директор на "Риск монитор" Стефан Попов
Снимка: БГНЕС

В предишния и по-предишния мандат е имало държавни институции и министерства, които се "завземат" отвътре и се "източват" като фирми, това каза за "Хоризонт" след конференцията "Организираната престъпност и политическият процес" Стефан Попов, изпълнителен директор на "Риск монитор". "Разбрахме това късно през знакови казуси като САПАРД, агенция "Пътища" и "Топлофикация", но всъщност такъв процес в България е масиран. Цели министерства са окупирани отвътре, а това става само с политически механизми", допълни анализаторът. Според него, държавата трябва да се отвоюва от собствената си способност да поражда криминалитет.

В България, а и в региона, престъпността, която има склонност да се организира, е много силно свързана с политически институции и елити, изобщо с политическото, отбеляза още Стефан Попов. Дали преходът е криминален период в България ще се разбере след години, когато се наблюдава исторически  и от по-голяма дистанция, смята Попов. 

"Грубо ще сравня прехода в България със завземането на нови територии, например Америка", добави той. По думите му, много е било трудно след 1990-та година регулаторни механизми да удържат раздържавяването в смисъл на плячкосване, а държавните институции не са били подготвени за политическата корупция. 

Стефан попов от "Риск монитор" подчерта още, че когато от Брюксел говорят за организирана престъпност, не винаги ясно разбират за какво става въпрос в България и че "там говорят с канцеларски понятия".

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени