Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създаването на Общинско предприятие по чистотата в София се отлага

Създаването на Общинско предприятие по чистотата в София се отлага. Причината е, че се очакват по-малко приходи от такса „смет”, заяви зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. По думите й парите за почистване, които общината ще задели догодина, ще бъдат в същия размер, както и през тази – 46 милиона лева.

Столичната община е решила да навлезе в комуналните услуги, като първоначално започне с почистването и поддържането на парковете и градините. От 2008 година общината има решение за създаване на Общинско предприятие „Паркове и градини”, това обясни зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска.
Мария Бояджийска: Като активираме общинското предприятие за паркове и градини на първи етап и в последствие при добра финансова година да имаме възможност да направим общинското предприятие за чистотата.

За следващата година от Столичната община предлагат София да бъде обособена на 6 до 8 зони за почистване, а не както е сега – 24. Това ще ограничи и броя на почистващите фирми.

Такса „смет”, приходите от която отиват целево за почистване днес отново стана предмет на обсъждане от страна на бизнеса. Оттам предлагат парите, които фирмите плащат за депониране да се изчисляват на база количество изхвърлен боклук, а не върху данъчната оценка на офиса. Бизнесменът Васил Василев даде пример с офис от 100 квадрата – в единия случай, ако е част от офис-сграда, а в другия, ако е в панелен блок.
Васил Василев: На едното място ще плати за едно и също количество боклук една и съща фирма 40 лева, на другото място ще плати 3 600 лева.
От Столичната община отговориха, че методиката не може да бъде променена, но има изготвена тарифна политика, според която до 2025 година таксата за гражданите постепенно ще нараства, а за бизнеса ще намалява.

По публикацията работи: Ваня Вълкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна