Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планът за разпределение на квоти на емисии на парникови газове ще бъде внесен в МС на 23.12

На 23 декември екоминистерството ще внесе за разглеждане в Министерския съвет национален план за разпределение на квоти на емисии на парникови газове. Това съобщи в интервю за БНР министърът на околната среда Нона Караджова. Този план трябва да позволи на предприятия, които изхвърлят парникови газове, да търгуват с емисии, за да изпълнят ангажиментите си по Протокола от Киото, който изтича през 2013 година. Ако това не се случи, България рискува поредна наказателна процедура от ЕК.

"Ако ние се забавим още с този национален план за квоти, се опасявам, че срещу България ще стартира наказателна процедура, така че ние бързаме, за да не е поредната 16-та ли 17-та наказателна процедура срещу България от страна на ЕК, тъй като това е нарушение на общностното право", заяви министър Караджова.

България ще настоява идната седмица в Копенхаген част от тези квоти да могат да се продават и след изтичането на протокола, което ще донесе приходи за екопроекти у нас.

По повод временното ограничение за строителство на ветрогенератори на инсталации за производство на слънчева енергия Нона Караджова съобщи, че до средата на следващата година ще е готов план за възобновяеми енергийни източници.

"Това ще даде възможност на самите инвеститори да видят къде да насочат своя инвестиционен проект, за да няма впоследствие и разочарование от страна на инвеститорите, че не са избрали подходящо място и съответно да понесат загуби от това", допълни Караджова.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени