Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илюмжинов идва преди мача Топалов - Ананд, среща се с Борисов и Първанов

 

Президентът на Международната шахматна федерация /ФИДЕ/ Кирсан Илюмжинов пристига в София за подписването на договора за мача за световната титла между Веселин Топалов и индиеца Вишванатан Ананд. Както стана ясно в средата на октомври, по време на 80-ия си конгрес в гръцкия град Калитея, ФИДЕ реши да даде домакинството на мача на българската столица. Тогава българският премиер Бойко Борисов изпрати писмо, с което гарантира провеждането на финала. Борисов е председател на Организационния комитет.

Кирсан Илюмжинов ще кацне на летище София в 11,40 часа с полет на "Аерофлот" от Москва. В 13,00 часа той ще се срещне с Бойко Борисов в Министерски съвет, където двамата ще подпишат контракта за провеждането на мача. За 15,30 часа е предвидена среща на Илюмжинов и с Президента на Републиката Георги Първанов.

Дуелът между Топалов и Ананд трябва да определи новия шахматен крал. Двамата ще изиграят 12 партии помежду си. При равенство победителят ще бъде определен след тай-брек, който предвижда 4 партии бърз шах. Мениджърите на двамата гросмайстори - Силвио Данаилов и Аруна Ананд, и ФИДЕ се споразумяха мачът да започне на 21 април 2010 г. За тогава е насрочено официалното откриване и тегленето на жребия. Два дни по-късно - на 23 април е първата партия. Графикът предвижда след всеки две партии един почивен ден. Последната партия е на 9 май, а за 10 май е предвиден евентуалният тай-брек.

 

/С.К./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени