Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Бакалов: Без анализ няма отговор на престъпността

Снимка: БГНЕС

Една от причините държавата да не може да отговори адекватно на бума на престъпност е липсата на анализ за нея, каза в предаването "Преди всички" Йордан Бакалов. По думите му, няма и координация между отделните служби и институции, които трябва да следят за престъпността - митници, гранична полиция, данъчни служби, комисията "Кушлев". Престъпните групи сега са от съвсем друг тип - мрежов тип - за разлика от пирамидалната структура през 90-те години, подчерта Йордан Бакалов. За него посланието на престъпниците говори едно: за липсата на противодействие.

Логично е във времена на криза битовата престъпност да се засилва повече, съгласи се Бакалов. Той отбеляза завръщането на наши емигранти, които останаха без работа в чужбина, като това според него оказва "натиск" върху страната, който не е бил отчетен.

Най-доброто мерило за сигурността е сигурността на всеки български гражданин, добави Йордан Бакалов.

Според Людмил Маринчевски, бивш главен секретар на МВР няма бум на престъпността, а стечение на обстоятелствата, а "когато към това се прибави и престъпна небрежност, ударите са чувствителни". "Естествено е това да се приема като провокация, макар че и едните и другите си вършат работата", каза Маринчевски пред "Хоризонт".

В отговор на въпроса дали полицаите работят по-мотивирано днес, Маринчевски изтъкна, че ако се съди по изявите на полицейските синдикати, сега разликата е възможността полицаите повече да протестират. "Вижте полицаите в кварталите, които ходят с папчица под мишница и вижте как се движи престъпният свят. Хората знаят какво е състоянието на полицията", така Людмил Маринчевски анализира тезата, че публичният разговор за вътрешните проблеми на полицията улеснява престъпниците. Престъпният свят се въоръжи с повече технически средства и квалифицирани кадри, подчерта Людмил Маринчевски. Според екс главния секретар, вече се усеща повече присъствието на полицията в кварталите, но младите кадри трябва да се обучават.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна