Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмадинеджад призова за масови манифестации в Иран

Иранските власти призовават днес населението на масови манифестации в цялата страна в подкрепа на режима. Президентът Махмуд Ахмадинеджад прикани за масовото участие, което да "унизи" тези, които критикуваха потушаването на демонстрациите в неделя. Същевременно иранската полиция продължава арестите на опозиционери.

Наричайки протестните демонстрации на опозицията в неделя "американско-ционистки сценарий" Махмуд Ахмадинеджад остро разкритикува американските и британски ръководители. "Те ще видят, че иранският народ като се мобилизира ще ги посрами още веднаж и те ще бъдат още по-унижени от предишните британски и американски администрации", заяви той.

Техаран обвини Великобритания в намеса във вътрешните работи на Иран и привика британския посланик. В отговор на манифестациите на опозицията в неделя, иранските власти организираха вчера контрадемонстрации в провинцията. Официалната телевизия показа хиляди демонстранти в Табриз, Испахан и Машхад.

Днес се предвиждат нови демонстрации в 12 града на Иран "срещу тези, които, според властите, не зачитата ценностите на Ашура". Същевременно продължават арестите сред журналисти, симпатизанти на опозицията и защитници на човешките права. Арестувайки много личности близки до опозиционните водачи, правителството отправи много ясни предупреждания към бившия министър-председател Мусави и бившия председател на парламента Кхаруби.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна