Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков е готов да подаде оставка, ако мерките му за изход от кризата не проработят

Министърът на финансите Симеон Дянков е готов да си подаде оставката, ако мерките му за изход от кризата не дадат резултат до средата на тази година и се окажат неуспешни. Това каза пред студенти от СУ „Св. Климент Охридски” министърът, който изнесе лекция за изхода на България от икономическата криза.

Дянков коментира, че при добро изпълнение на бюджета в средата на 2010 ще има повече пари за здравеопазване. На повече средства може да разчита и образованието, но ако реформата там е успешна и при добро изпълнение на приходите.

Усвояване на парите от еврофондовете, излизане от икономическата криза и реформа в държавната администрация са част от задачите, с които трябва да се справи финансовият министър през 2010 г. Това През януари ще бъдат разплатени половин милиард лева по различни европейски програми, съобщи Дянков и допълни, че целта е усвояването на парите от еврофондовете да върви по-добре от последните 3 години и средствата да стигат до хората и общините, а не до определени кръгове.

Излизането от икономическата криза е втората цел, която си поставя финансовият министър. Дянков обеща до март държавата да изплати задълженията си към строителните фирми, както и да бъде върнато ДДС, което към декември възлиза на 440 млн. лв.

Необходима е и реформа в държавната администрация. Според Дянков в България има повече бюрократи на глава от населението, особено в секторите земеделие и отбрана в сравнение с ЕС. Освен това заплащането в държавната администрация не е достатъчно прозрачно, особено по отношение на допълнителното материално стимулиране.

По въпроса за висшето образование, според Симеон Дянков е необходимо науката и образованието да бъдат разделени, защото според финансовия министър може да се окаже, че „най-добрите умове, вместо да учат други добри умове, да стоят някъде и да си бъркат в носа”.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна